7 redenen waarom het derde trimester het leukst is
De laatste loodjes wegen het zwaarst, wordt altijd gezegd. Dit geldt volgens veel vrouwen ook voor de zwangerschap. Je grote buik zit in de weg, je bent weinig mobiel en de kwaaltjes vliegen je om de oren. Maar… er zijn ook zat redenen te bedenken waarom dat laatste trimester nu juist het leukst is. Wij sommen ze voor je op.
1. Het wachten zit er bijna op
Het allerleukste aan het derde trimester is natuurlijk dat het niet lang meer zal duren voor jij je kleintje in je armen kunt sluiten. Nog maar een aantal weken en je kan al die schattige kleertjes en spulletjes voor het ‘echie’ gaan gebruiken. Niks leukers in deze periode dan rommelen in de babykamer, rompertjes en kledingstukken ordenen, de babyuitzet compleet maken en de laatste hand leggen aan details en decoraties, je verheugend op wat komen gaat.
2. Geen twijfel meer mogelijk
Geen vertwijfelde gezichten meer, iedereen ziet nu dat die omvangrijke buik door je zwangerschap komt. In het eerste trimester is een zwangerschap prima te verhullen, in het tweede trimester heb je nog altijd kans dat men met grote vraagtekens boven het hoofd naar je buik kijkt en zich afvraagt of je nu zwanger bent of gek bent op lekker eten.
In het derde trimester is het voor iedereen duidelijk. Niemand die zich nu nog afvraagt of je misschien net een enorme pizza achterover hebt gewerkt, jij bent zwanger. Je kunt trots pronken met je mooie buik en genieten van alle aandacht.
3. Niet meer staan in het openbaar vervoer
Met het verdwijnen van de twijfels over jouw huidige toestand, zal men (hopelijk) ook meer geneigd zijn het jou gemakkelijk te maken. Overvolle bussen, treinen en trams? Geen probleem, meestal is er wel iemand die graag voor je opstaat. Zit je in een norse coupé, vraag het dan gewoon aan iemand. Flinke lefgozer die dan nog durft te weigeren.
4. De babyshower
Bereid je maar voor! De babyshower is een traditie die inmiddels al heel wat zwangere dames heeft verrast in hun derde trimester. Of liever gezegd: dat doen je vriendinnen en familieleden. Geen zorgen, wellicht worden je wat gekke babyshowerspelletjes voorgeschoteld, maar het is vooral een gezellige bijeenkomst waarbij jij in het zonnetje wordt gezet en heerlijk wordt verwend met lekkernijen en cadeautjes.
5. Luiheid is toegestaan
Hèhè, je hoeft nu nog maar weinig zelf te doen. Dus voetjes omhoog, de periode waarin iedereen je van alles uit handen neemt breekt aan. Nog maar even en je gaat met zwangerschapsverlof en dan kan je heerlijk rustig aan doen. Je partner realiseert zich ook dat je met je dikke buik niet alles meer zelf kan en zal als het goed is zijn handjes graag voor je laten wapperen.
6. Frequente controles
In het derde trimester wordt de frequentie van controles bij de verloskundige flink opgeschroefd. Meer controles betekent vaak je kindje zien of horen. En dus vaak een bericht over het wondertje in je buik. Zeker zo tegen het eind, wanneer je wellicht al wat nerveus begint te worden, is het fijn om regelmatig te horen dat alles nog goed gaat.
7. Schopjes, porren en getrommel
Misschien word je af en toe gek van al dat geschop en geduw in je buik, of dat je baby je blaas als trampoline gebruikt. Dat is heel goed mogelijk als je een actief en beweeglijk kindje hebt. Aan de andere kant is het juist heel erg leuk dat de kleine zoveel van zich laat horen. En bovendien een geruststellende gedachte.
In het derde trimester voel je de bewegingen van je baby het beste en het vaakst. Deze periode biedt daarom de uitgelezen kans om al contact te leggen met je kindje. Verplaats je hand maar eens over je buik en praat tegen de kleine. Je zult merken dat hij daarop reageert en je hand opzoekt. Ook heel fijn om samen met je partner te doen.
Bekijk het positief en geniet ervan
Kortom, het derde trimester biedt naast alle kwaaltjes, ongemakken en de slechte nachtrust ook vele voordelen. En bovendien, het zijn misschien wel de zwaarste loodjes, maar het zijn ook de laatste weekjes waarin je kunt genieten van het bijzondere wonder van de aanwezigheid van jouw kindje in je eigen lichaam.
Auteur Lauri Hanewinckel