Ontwikkeling van de embryo in het derde trimester van zwangerschap

De laatste 3 maanden van je zwangerschap heten het derde trimester. In dit trimester wordt je baby vier keer zo zwaar. Niet zo vreemd dus dat je buik flink groeit. Je kan hierdoor last krijgen van nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig is het einde in zicht!

Weken derde trimester

Je derde trimester loopt van week 28 tot de week van je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42. Via de zwangerschapskalender kan je snel naar jouw week.

Je baby in je derde trimester

In het derde trimester groeit je baby van (gemiddeld) 36,8 cm en 940 gram tot 50,8 cm en 3400 gram. In lengte verdubbelt hij dus niet meer, terwijl hij in gewicht nog vier keer zo zwaar wordt. Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in (baby)vet. Dit zorgt niet alleen voor zijn schattige, mollige uiterlijk. Het houdt hem straks ook warm buiten de baarmoeder.

Aan het begin van het derde trimester gaan je baby’s ogen open. Al snel kan hij ook knipperen. Hij ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. Hij trekt gezichten, slikt, hikt, beweegt zijn armen en benen, zuigt op zijn vingers en draait zijn hoofd. Zijn zintuigen gaan steeds beter werken. Als hij slaapt, droomt hij zelfs al.

De ontwikkeling van zijn hersenen gaat snel. Dit zullen ze ook na de geboorte blijven doen. Andere organen, zoals de lever en nieren, zijn aan het eind van het derde trimester helemaal ontwikkeld. Het kraakbeen wordt verder omgezet in botten. Zijn schedel blijft nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’. Dit zorgt ervoor dat ze over elkaar kunnen schuiven tijdens de bevalling.

Aan het einde van je zwangerschap wordt de baarmoeder erg krap voor je baby. Hij zal daarom een lighouding aannemen die voor hem prettig is. Deze ligging is belangrijk voor de bevalling. De meeste baby’s gaan in de achterhoofdsligging liggen. Dit is de beste houding voor een probleemloze bevalling. Maar hij kan bijvoorbeeld ook in een stuitligging gaan liggen. Die laatste ligging kan problemen opleveren bij de bevalling.

Na 37 weken is je baby voldragen en kan de bevalling ieder moment beginnen. Toch kan je baby ook besluiten om tot week 42 in je baarmoeder te blijven zitten.

Jij in je derde trimester

Het derde trimester is het laatste trimester, maar gelijk ook het zwaarste. Een aantal zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester komen terug, maar je krijgt ook last van nieuwe klachten. Daarnaast wordt je buik zo groot, dat deze een handicap kan worden in je dagelijks leven.

Groei buik tijdens het derde trimester
De groei van een zwangerschapsbuik tijdens het derde trimester.

Nieuwe zwangerschapskwalen waar je last van kan krijgen in het derde trimester zijn onder andere:

Aan het einde van het derde trimester ben je misschien wel klaar met zwanger zijn. Je kan waarschijnlijk niet wachten tot je baby in je armen ligt. De uitgerekende datum geeft een inschatting wanneer je baby komt. Toch bevalt maar 5% op deze datum. Na 37 weken is je baby voldragen.

Als er geen problemen zijn, mag je vanaf dan thuis bevallen. Is je baby er na 42 weken zwangerschap nog niet? Dan zal de bevalling worden ingeleid.

Tips voor het laatste trimester zwangerschap

Hieronder een lijst met de belangrijkste dingen waarover je kan nadenken in het derde trimester: