Embryo: het prille begin van je baby
Als je zwanger bent, leer je er een hoop nieuwe termen bij. Ook voor je baby zijn er vanaf het prille begin verschillende benamingen. Zo wordt je kleine wonder in de eerste fase die hij in jouw buik doorbrengt, een embryo genoemd.
Wat is een embryo?
Een embryo is de benaming voor je baby in het allerprilste begin van je zwangerschap. Je baby gaat door het leven als embryo tot hij een week of 9 oud is. De embryonale fase is een kwetsbare en belangrijke periode voor de ontwikkeling van je kindje. Hierin vindt namelijk de aanleg van de organen plaats en wordt de basis voor de rest van zijn leven gelegd. De term ‘embryo’ komt van het Oudgriekse woord émbruon, wat ongeboren vrucht betekent. Bij mensen wordt het embryo daarom ook wel vrucht genoemd.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Wanneer is je baby een embryo?
Je baby wordt een embryo genoemd vanaf het moment dat zich organen gaan ontwikkelen tot de 11e week van je zwangerschap. Als de bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden, smelten het DNA van jou en je partner samen en starten de eerste celdelingen. Het klompje cellen reist door van je eileider naar je baarmoeder. Daar nestelt de bevruchte eicel zich in het slijmvlies van je baarmoederwand in. De hormonen progesteron, hCG en oestrogeen in jouw lichaam hebben ervoor gezorgd dat dit slijmvlies in optimale conditie is en een goede voedingsbodem vormt voor jouw baby-to-be.
Zwangerschapsduur en leeftijd embryo
Je zwangerschapsduur loopt niet gelijk met de leeftijd van het embryo in je buik. Als jij 11 weken zwanger bent is het embryo 9 weken oud. Dit komt doordat we zwangerschapsweken tellen vanaf het moment dat je eerste dag van je laatste menstruatie begon. De bevruchting moet dan nog plaatsvinden. Dit gebeurt zo’n 2 weken na je menstruatie, vandaar dat de leeftijd van het embryo 2 weken ‘achterloopt’ op jouw zwangerschapsduur.
Bij de innesteling zijn er al twee verschillende groepjes cellen te onderscheiden. De ene groep, de trofoblast, ontwikkelt zich tot je placenta en de andere groep, de embryoblast, wordt het embryo. Je ieniemienie-variant van een baby gaat meteen hard aan de slag. Ongeveer een week na de innesteling begint namelijk de ontwikkeling van verschillende organen. Vanaf dat moment is het bolletje cellen officieel gepromoveerd tot embryo.
Ontwikkeling van het embryo
In de embryonale fase van de ontwikkeling van je baby gebeurt er een hoop. Hij mag in deze periode dan nog ongeveer de looks hebben van een kikkervisje, hij zit niet stil in je buik. Je kleine embryo begint als 3 lagen. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en de longen. De middelste laag wordt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag worden het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel gevormd.
Bloedsomloop en brein
Als het embryo 3 weken oud is en jij dus 5 weken zwanger bent, heeft hij een soort hoofdje, een rug en een staart! Geen zorgen, deze verdwijnt weer na een aantal weken. De beginselen van de hersenen, het ruggenmerg, het hartje en de bloedsomloop worden nu gelegd. Voor de hersenen en het ruggenmerg is het daarom belangrijk dat je al voor je zwanger wordt, begint met foliumzuur slikken. Een week later begint het hartje ook echt te kloppen. Een belangrijke mijlpaal, want nu kunnen voedingsstoffen en zuurstof worden rondgepompt, zodat je mini-me in hoog tempo kan groeien. Wist je dat hij dan al uit 125.000 cellen bestaat?
Gezicht en ledematen
In de weken daarna ontstaan kleine knopjes waar de armen en beentjes van het embryo uit ontstaan. Hij gaat steeds meer op een minimensje lijken en zijn ontwikkeling gaat rap. In deze periode krijgen ook de ogen, oren, neus, kaak en wangen langzaam vorm. Hallo gezichtje!
Zwemvliezen en kloppend hartje
Als het embryo 7 weken oud is, heeft het armen en benen en verschijnen er ieniemienie vingertjes en teentjes aan de handen en voeten. Weliswaar met zwemvliesjes ertussen, maar ach, ook die verdwijnen weer. Je kleine embryo groeit hard door met ongeveer een millimeter per dag. Na 9 weken, dus als jij 11 weken zwanger bent, zijn de organen grotendeels af. Het hart heeft nu 4 kamers en klopt met een hartslag van ongeveer 150 keer per minuut. Je verloskundige kan het hartje nu horen kloppen!
Van embryo naar foetus
Bij 11 weken zwangerschap is je embryo 9 weken oud. De eerste en meest kwetsbare groeiperiode zit erop! De kans op een miskraam is nu een heel stuk kleiner. De meeste organen zijn af en beginnen te werken, en hij beweegt inmiddels al aardig in het rond in je buik. Vanaf nu is je kleine wondertje een foetus! In de foetale periode is alles gericht op groeien, rijpen, afstemmen en finetunen. Jullie hebben samen nu nog zo’n 28 weken te gaan, dus daar heeft je foetus gelukkig nog alle tijd voor.
Wil je de ontwikkeling van je embryo tot baby blijven volgen? Schrijf je dan in voor de week tot week nieuwsbrief van onze zwangerschapskalender en ontvang elke week een update. Voor je partner is er de vaderschapskalender.
Auteur Lauri Hanewinckel