Zwangere vrouw zit met haar partner in de sauna

Als je last hebt van bijvoorbeeld je rug of gewrichten, kan een saunabezoek tijdens je zwangerschap heerlijk zijn. Maar waarschijnlijk vraag je je ook meteen af of dit geen kwaad kan voor je ongeboren baby. Hoe bezoek je de sauna zwanger op een verantwoorde manier?

Lekker een dagje naar de sauna kan heel fijn voelen, ook als je zwanger bent. Je verliest vocht, wat er ook voor kan zorgen dat je minder vocht gaat vasthouden. Daarnaast stimuleren de temperatuurwisselingen je bloedsomloop en kan je heerlijk ontspannen en genieten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Zwanger naar de sauna: veilig of niet?

De meningen over een saunabezoek tijdens je zwangerschap zijn verdeeld. Er zijn wetenschappers die zeggen dat je de sauna het beste helemaal kan mijden als je zwanger bent. Je baby zou een grotere kans hebben op afwijkingen in zijn zenuwstelsel, omdat je lichaamstemperatuur hoog oploopt.

Recente onderzoeken wijzen echter uit dat een saunabezoek in bepaalde periodes van je zwangerschap geen kwaad kan, mits je gezond bent en je zwangerschap normaal verloopt. In het eerste trimester kan je echter beter niet naar de sauna gaan. Tussen de 3e en 15e week na de bevruchting is je baby het gevoeligst voor het ontwikkelen van afwijkingen door invloeden van buitenaf. Een hogere lichaamstemperatuur brengt dan wel risico’s met zich mee, zoals een miskraam of afwijkingen aan de hersenen of het hartje.

Ben je geen reguliere ‘saunaganger’? Dan is het niet aan te raden om de sauna te bezoeken tijdens je zwangerschap, je lichaam is er niet aan gewend. Ben je nog nooit in een sauna geweest, maar heb je wel behoefte aan ontspanning? Dan kan je beter zoeken naar een andere manier om te relaxen, zoals zwangerschapsyoga of een massage.

Sauna en je zwangere lijf

Als je tijdens je zwangerschap naar de sauna gaat, is het handig om het één en ander te weten over wat de sauna met je lichaam doet.

Lichaamstemperatuur

Door de sauna stijgt je lichaamstemperatuur. Normaal gesproken ligt deze rond de 37,4 graden. Dit kan per persoon een paar tienden graden verschillen. Je lichaamstemperatuur mag ongeveer 1,5 graad boven je eigen lichaamstemperatuur komen, zonder dat dit gevaar oplevert voor je baby. Je kan dit een beetje vergelijken met een griepje waarbij je wat verhoging hebt.

Hoewel het in de sauna kan voelen alsof je lichaam het kookpunt bereikt, valt dit in werkelijkheid reuze mee. En je hoeft echt geen thermometer in je tas te stoppen als je richting sauna gaat. Vóór je lichaamstemperatuur boven de 38,9 graden uitstijgt, ben je waarschijnlijk zelf al vertrokken uit de sauna omdat de warmte niet meer prettig voelt. Als je maximaal 10 minuten in de saunacabine aanhoudt, zit je wel goed. Je lichaamstemperatuur zal dan niet meer dan één graad gestegen zijn.

Als je een fervent ‘hitte-aanbidder’ bent, moet je misschien wel wat eerder dan je gewend bent uit de sauna stappen.

Sauna zwanger

Hartslag

Als je lichaam opwarmt, gaat ook je hartslag omhoog. En dus ook die van je kindje. Dit kan geen kwaad. Het is vergelijkbaar met lichamelijke inspanning zoals fietsen of traplopen.

Bloedsomloop

Als je lichaam opwarmt, verwijden je bloedvaten en kan je bloeddruk dalen. Omdat je lichaam ook de bloedvoorziening van je kindje moet verzorgen en er door de verwijding van je bloedvaten relatief wat minder bloed naar je hoofd gaat, kan je makkelijker last krijgen van duizeligheid en flauwvallen.

Als je dit merkt, zoek dan direct de frisse lucht op om te voorkomen dat je flauwvalt. Luisteren naar je eigen lichaam is in dit geval het allerbelangrijkst.

Adviezen voor een saunabezoek tijdens je zwangerschap

Als je besluit om lekker een dagje naar de sauna te gaan met je zwangere buik, is het raadzaam om de volgende adviezen op te volgen.

  • Hot tubs. Vanaf week 32 kan je hot tubs, bubbelbaden, jacuzzi’s en kruidenbaden beter vermijden. Warm water is een goede plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Omdat je baarmoedermond zich langzaam voorbereidt op de bevalling, kan er al wat ontsluiting ontstaan. Hierdoor kunnen bacteriën zich gemakkelijker een weg naar binnen banen.
  • Infrarood sauna. Ga gedurende je hele zwangerschap niet in de infrarood sauna. De straling is niet goed voor je baby.
  • Hete sauna’s. Laat de heetste sauna’s even voor wat ze zijn. Kies voor de sauna’s tussen 60-80 graden en bewaar de hete hutten van 85-95 graden voor na je zwangerschap.
  • Laagste bankje. Bijna altijd heb je in sauna’s de keuze tussen bankjes op verschillende hoogtes. Warme lucht stijgt op, waardoor je op de hoogste bankjes de meeste hitte vangt en op de laagste bankjes het minst. Om te zorgen dat je lichaam niet te snel opwarmt, kan je het beste kiezen voor het laagste bankje.
  • Tijdsbeperking. Je kan de tijd dat je in de saunacabine zit wat korter maken. Misschien ben je gewend aan 15 minuten. Breng dit dan terug naar maximaal 10. Finse vrouwen bijvoorbeeld, brengen hun sessies terug naar 6-8 minuten.
  • Baden. Een lekker warm bad en/of bubbels tegen je rug kan heel ontspannend voor je werken. Ook hier kan je gewoon van genieten. Wel wordt aanbevolen om in een bad van 41 graden niet langer dan 10 minuten te zitten, en in een bad van 39 graden niet langer van 15 minuten. Zo blijft je lichaamstemperatuur netjes op peil.
  • Het dompelbad. Dit bad kan je beter mijden. Koel langzaam af onder de douche of met de koudwaterslang. Een te plotselinge afwisseling van warm naar koud kan je lijf een flinke schrikreactie geven, en dat kan je kleine niet gebruiken.
  • Gecompliceerde zwangerschap. Als je zwangerschap verloopt met complicaties, ga dan niet naar de sauna. Het risico dat een verhoogde temperatuur deze complicaties versterkt, is aanwezig. Twijfel je of de sauna voor jou geschikt is, vraag dan je verloskundige om raad.

Geniet, maar zweet met mate!