Vrouw heeft last van symptomen zwangerschap week 2

Als je 2 weken zwanger bent, ben je eigenlijk nog niet zwanger. Symptomen van de zwangerschap zijn er in week 2 dan ook nog niet. Wel kan je de eisprong en de daarbij horende symptomen opmerken. Ook ben je deze week vruchtbaar en vindt de bevruchting van de eicel plaats.

Officiële telling zwangerschap

In week 2 van je zwangerschap ben je nog niet ‘echt’ zwanger. Dit heeft te maken met de telling van de zwangerschapsweken. Verloskundigen en artsen tellen de zwangerschap vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit doen ze omdat dit een makkelijk herkenbaar moment is. De bevruchting heeft dan nog niet plaatsgevonden. Toch worden deze weken wel meegeteld bij de zwangerschap.

Symptomen zwangerschap week 2

In week 2 van je zwangerschap vindt de eisprong plaats. Dit betekent dat je deze week vruchtbaar bent en dat de eicel bevrucht kan worden. Van de bevruchting merk je niets. Omdat je de symptomen van de eisprong wel kan herkennen, kan je dit ook wel de symptomen van de zwangerschap in de ‘officiële’ week 2 noemen:

Verandering afscheiding

Rondom je eisprong ziet je vaginale afscheiding er anders uit. Normaal is je afscheiding wit tot geel en crème-achtig van structuur. Tijdens je vruchtbare dagen is je cervixslijm helder, doorzichtig en elastisch, en voelt het glibberig aan.

LH-piek

Een aantal dagen voor je ovulatie stijgt het luteïniserend hormoon (LH), ook wel de LH-piek genoemd. Met een ovulatietest kan je dit testen.

Lichte krampen

Ongeveer 20% van de vrouwen voelt de eisprong. Dit wordt omschreven als een stekende pijn rond één van de eileiders. De pijn is vergelijkbaar met menstruatiekrampen, maar voelt doorgaans lichter.

Stijging lichaamstemperatuur

Vlak na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met maximaal een halve graad. Wanneer je dagelijks je temperatuur meet, kan je zo zien wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Deze methode is minder betrouwbaar, omdat omgevingsfactoren ook van invloed zijn op jouw lichaamstemperatuur. Zo stijgt je temperatuur ook wanneer je koorts hebt of als het buiten erg warm is.

Verhoogd libido

Door hormonale veranderingen rondom je eisprong, is het mogelijk dat je libido stijgt. Je kan meer en/of vaker zin hebben in seks. Dit komt goed uit, aangezien nu je vruchtbare dagen zijn.

Gevoelige borsten

Door schommelingen in je hormonen, kunnen je borsten gezwollen en gevoelig zijn rondom je ovulatie. Pijnlijke borsten kan ook een symptoom van een zwangerschap zijn, maar in week 2 heeft dit te maken met de eisprong.

Zwangerschapssymptomen per week

Als de bevruchting is gelukt, krijg je de komende weken steeds meer zwangerschapssymptomen. Het is mogelijk dat je de symptomen van week 2 niet hebt gemerkt. Bekijk hieronder welke symptomen bij de andere weken horen: