Zoutkorrel
Je lichaam
Deze week
-
Overtijd en de eerste kwaaltjes
Bij een normale cyclus ben je deze week overtijd. Je kan nu last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid.
-
Een vruchtzak voor je baby
Je merkt er nog weinig van, maar je baby to be is druk bezig met groeien. Vanaf nu gebeurt dit in een vruchtzak.
-
Tijd voor een zwangerschapstest
Aan het einde van deze week is er een spannend moment. Je kan voor het eerst testen.
Je baby is zo groot als een..
Zoutkorrel
< 1 gram
Gewicht0,2 mm
LengteJe baby bij 4 weken zwanger
Als je 4 weken zwanger bent, heeft je baby een plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo. Deze weken zijn heel belangrijk voor de rest van het leven van je baby.
Deze week vormt de vruchtzak zich rondom de blastocyste. Na het ontstaan van deze zak met vruchtwater is je baby officieel een embryo. Deze bestaat nu uit drie lagen. In week 4 beginnen die zich te ontwikkelen tot de verschillende lichaamsonderdelen van je baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel.
Op de plek waar de vruchtzak vastzit aan de baarmoederwand, ontwikkelt zich de placenta. Totdat de placenta helemaal af is, zorgt de dooierzak voor de voedselvoorraad van je baby. De dooierzak maakt ook het zwangerschapshormoon hCG aan. Door dit hormoon weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft te laten rijpen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies hierdoor niet afgebroken.
Gratis babydozen en handige producten
Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen aanvragen met handige spullen voor jou en je baby! Wij hebben de leukste babydozen en andere gratis babyproducten op een rij gezet.
Jij bij 4 weken zwangerschap
Deze week merk je misschien wel het duidelijkste zwangerschapssymptoom: je bent overtijd. Het niveau van het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam is misschien hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest. Toch kan deze test aan het begin van deze week nog negatief zijn.
Je baby to be is een piepklein speldenknopje. Het is dus nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik. Ook is je buik misschien een beetje opgezet. Voor de buitenwereld is dit nog niet te zien. Wat je omgeving wel kan merken, is je geur: winderigheid kan nu de kop opsteken. Heb je hier last van? Houd ze dan niet in, maar laat ze lekker waaien. Dit maakt het opgeblazen gevoel misschien minder. Ontdek welke symptomen in week 4 nog meer kunnen voorkomen.
Sommige vrouwen voelen aan alles dat ze zwanger zijn, terwijl anderen het niet weten of twijfelen. Zeker in het laatste geval wil je zo snel mogelijk een einde maken aan de onzekerheid. Ben je nu wel of niet zwanger? Aan het einde van deze week komt het verlossende woord. Dan kan je dé test doen.
Je buik bij 4 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week eruitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 4 weken zwanger >>
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 4 weken zwanger
Vanaf het einde van deze week is een test meer dan 99 procent betrouwbaar. Dit zijn de laatste dagen dat jullie in spanning zitten. Zorgt de twijfel ervoor dat dit zware dagen zijn voor je partner? Bezorg haar dan wat afleiding door samen iets leuks te doen. Trek bijvoorbeeld de natuur in of verras haar met een lekker etentje. Voor je het weet is de week om.
To do
Eet gezond en gevarieerd
Nu je zwanger bent, is gezond eten extra belangrijk. Eet je volgens de Schijf van Vijf? Dan krijgen jij en je baby genoeg voedingsstoffen binnen.
Zorg dat je genoeg calcium binnenkrijgt
Wist je dat calcium de kans op zwangerschapsvergiftiging kleiner kan maken? Zorg er daarom voor dat je iedere dag zo’n 400 ml aan melkproducten en 40 gram kaas binnenkrijgt.
Start met het slikken van vitamine D
Deze vitamine is belangrijk voor jouw gezondheid en voor een goede ontwikkeling van je ongeboren baby. Daarom is het advies om iedere dag 10 mcg vitamine D extra te slikken.
Zwanger zijn is...
Een goede reden hebben om windjes te laten