Vind jouw babynaam
Nisa
Nisa is afgeleid van Dionysius
-
- 42 meisjes kregen deze naam (#320)
-
- Tot Dionysos behorende
Wat vind jij van Nisa?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nisa
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Nisa passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Nisa
Nisa is afgeleid van Dionysius. Dionysius is een Griekse naam met de betekenis ‘tot Dionysos behorende’. Dionysos was de Griekse god van de wijn.
In de christelijke wereld werd de naam bekend door Dionysius de Areopagiet, die in de Bijbel wordt genoemd. Hij was een van de eerste bekeerlingen in Athene.
Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in de Lage Landen voor.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Nisa
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Nisa als babynaam is gegeven.
Nisa is afgeleid van Dionysius. De naam Dionysius komt 1.300 keer voor en kende een populariteitspiek rond 1970.
De naam heeft echter varianten die veel vaker gebruikt worden, zoals Dennis. Er zijn 40.500 mannen die de naam Dennis dragen. Denise komt zo’n 16.000 keer voor. Beide namen zijn na 1960 populair geworden, inmiddels neemt die populariteit weer wat af.
Dat geldt ook voor de namen Dion, Dyon en Dionne. Deze namen zijn echter lang niet zo geliefd geworden als Dennis of Denise. Ze zijn respectievelijk ongeveer 5.000, 1.000 en 2.000 keer gebruikt.
Andere varianten van Dionysius zijn Denis of Deniz en Dionisius.
De meisjesnaam Nisa is ook afgeleid van Dionysius. Deze naam komt ongeveer 1.300 keer voor in Nederland.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Nisa
Nisa is afgeleid van Dionysius. Behalve Dionysius de Areopagiet waren er in de eerste eeuwen nog enkele belangrijke personen die deze naam droegen.
Zo heette de allereerste bisschop van Parijs Dionysius, hij wordt ook wel Denis genoemd. In de derde eeuw kwam hij naar Parijs, dat toen nog Lutetia heette, en bouwde een houten kerk op het eiland waar nu de Notre Dame ligt. Hij werd echter in 285 samen met zijn metgezellen door de plaatselijke bevolking om het leven gebracht.
Aan de gevel van de Notre Dame is een beeld van hem bevestigd waarop hij zijn afgehouwen hoofd in zijn handen draagt. Dit verwijst naar de legende dat hij, na onthoofd te zijn, zijn hoofd oppakte en ermee naar de plaats liep waar hij begraven wilde worden.