Lara

Lara is afgeleid van Laurentius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lara
  • Geboortekaartjes met de naam Lara
  • Geboortekaartjes met de naam Lara
  • Geboortekaartjes met de naam Lara
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lara?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lara

69%
56%
16%
31%
13%
24%

Welke kenmerken vind je bij Lara passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lara

Lara is een meisjesnaam die verschillende verklaringen heeft. Mogelijk is het afkomstig uit het Russisch. Dan is het een afleiding van de naam Larissa. Het is ook mogelijk dat het verwijst naar het Griekse woord ‘laleo’, dat ‘kletsen, praten’ betekent. In het Latijn waren er de ‘Lares’, de wachters van de goden.

Tot slot kan Lara zijn afgeleid van Laurentius. Dat is een Latijnse naam met de betekenis ‘uit Laurentum’. Dit was een stad in Latium, een regio in het midden van Italië. Ook brengt men de naam wel in verband met ‘laurier’. Dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen.

De naam verspreidde zich door de verering van de heilige Laurentius, die in de derde eeuw leefde en de marteldood stierf. Volgens de verhalen werd Laurentius tijdens deze marteling op een gloeiend heet rooster geduwd. Hierop zou hij tegen de beul hebben gezegd: “Draai me nog even om, deze kant is inmiddels wel gaar”.

Aantallen en varianten Lara

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lara als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lara per jaar gegeven is

Lara komt ruim 6.500 keer voor. De naam werd populair vanaf het einde van de jaren ’80 en had zijn hoogtepunt in 2004: toen werden bijna 300 meisjes Lara genoemd. De naam staat in de top 50 van populairste meisjesnamen van Nederland.

De naam Larissa komt bijna 5.500 keer voor in Nederland. Deze naam komt uit het Russisch en was vooral rondom de wisseling van het millennium populair. Inmiddels is het gebruik van de naam weer sterk teruggelopen.

Laurentius komt 15.000 keer voor. Rond 1970 nam het gebruik van deze naam sterk af. De vrouwelijke vorm Laurentia wordt zo’n 4.000 keer gebruikt.

Wetenswaardigheden Lara

Lara Stone

Lara Stone is een Nederlands topmodel. Ze werd op haar 14e ontdekt in een metro in Parijs. Ze liep shows voor vrijwel alle grote merken, waaronder Prada, Chanel en Dolce & Gabbana. Lara is een van de best verdienende modellen ter wereld. In 2013 kreeg ze een zoontje, Alfred.

Lara Croft

Lara Croft is het geliefde hoofdpersonage uit de game Tomb Raider. Ze is een archeoloog, die onderzoek doet naar oude tombes en ruïnes over de hele wereld. Het personage was zo populair, dat er naast de game ook drie speelfilms over haar zijn gemaakt.

Lara Turkije

Lara is een geliefd vakantieoord in het zuiden van Turkije. Het ligt aan de Middellandse Zee. Vanwege de vele thema-hotels wordt de stad ook wel het Las Vegas van Turkije genoemd. Daarnaast is de stad vooral bekend vanwege het lange strand dat erbij hoort.

Bekijk ook deze namen

Lotte, Benthe, Sophia, Amira, Fay, Isabel, Ivy, Hannah, Luna, Kate