Mag je kaasfondue als je zwanger bent?
Tijdens je zwangerschap zijn er producten die je beter even niet kan eten. Ze kunnen schadelijke bacteriën bevatten voor je kindje. Soms is het best lastig om een overzicht te krijgen van wat wel en niet kan. Hoe zit het met kaasfondue?
Kaasfondue tijdens je zwangerschap
Kaasfondue is veilig om te eten als je zwanger bent, op voorwaarde dat je een alcoholvrije variant kiest. Fondue wordt over het algemeen bereid met harde kazen. Hierin kan de schadelijke listeria bacterie niet overleven, vanwege de zuurgraad. Bovendien verhit je de kaas om hem te smelten, waardoor eventuele overgebleven bacteriën ook onschadelijk worden gemaakt.
Kies wel altijd voor een fondue zonder alcohol. Bij het verhitten verdampt een deel, maar er blijft genoeg alcohol over om schadelijk te kunnen zijn. Als je de kaasfondue zelf maakt, kan je in plaats van wijn een alcoholvrije vervanger kiezen, zoals appelsap of alcoholvrije wijn. Fondue uit een pakje is iets lastiger, maar ook hiervan bestaan varianten zonder alcohol. Dit staat duidelijk op de verpakking vermeld.
Alcohol tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het niet verstandig om alcohol te gebruiken. Het verhoogt het risico op een miskraam en kan het foetaal alcohol syndroom (FAS) veroorzaken. Dit syndroom leidt tot een laag geboortegewicht, vertraagde groei en gezichts- en hersenafwijkingen. Ook bij kleine alcoholinnames kan FAS ontstaan.
Listeria bacterie
Sommige kazen kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap. Dit komt omdat de schadelijke listeria bacterie erin voor kan komen. Besmetting met de bacterie is zeldzaam, maar kan onder andere leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Harde kazen die voor kaasfondue gebruikt worden, hebben een te hoge zuurgraad voor de bacterie om te overleven. Bovendien worden deze kazen in Nederland meestal gemaakt met melk die verhit is tot meer dan 70°C. Dit doodt de eventueel aanwezige bacteriën, waardoor deze veilig is om te gebruiken als je zwanger bent.