brood met tonijnsalade, niet aan te raden tijdens zwangerschap

Veel voedingsmiddelen worden afgeraden tijdens je zwangerschap. Verschillende vissoorten kan je ook beter laten staan, maar hoe zit dat met tonijn? Dat lees je hier.

Tonijn eten tijdens je zwangerschap

Het is niet aan te raden om tonijn te eten als je zwanger bent. Tonijn hoort in het rijtje van roofvissen thuis, die relatief meer dioxines en zware metalen, zoals kwik, bevatten. Blootstelling aan grote hoeveelheden hiervan kan ongunstige effecten hebben op het zenuwstelsel en de hersengroei van je baby.

Varianten tonijn

Zowel het eten van verse en gerookte tonijn als tonijn uit blik wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. De schadelijke stoffen zijn meestal niet in grote hoeveelheden aanwezig en schade ontstaat pas bij hoge inname. Het risico op een gevaarlijke inname van zware metalen is dus klein. Voor de zekerheid raadt het Voedingscentrum aan om deze vis tijdens je zwangerschap even te laten liggen.

De juiste vis

Toch is het raadzaam om genoeg vis te eten tijdens je zwangerschap. Als je één keer per week vette vis, zoals zalm of forel eet, is dat gezond voor jou en je kindje. Vette vis heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen voor jullie beiden. Het draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Ook draagt het bij aan een gezond hart- en vaatstelsel.

Heb je toch een keer tonijn hebt gegeten tijdens je zwangerschap, dan is de kans klein dat je te veel zware metalen binnen hebt gekregen. Twijfel je erover, dan kan je altijd een dokter raadplegen of navraag doen bij je verloskundige.

Andere producten waar je misschien over twijfelt: