Stel heeft echo bij 8 weken gehad

Krijg je je eerste echo bij 8 weken? Dan zie je als het goed is het hartje van het embryo kloppen. Wat kan je in deze week nog meer zien op de echo? En wat zijn redenen om een vitaliteitsecho te laten maken?

Echo bij 8 weken

Als je een eerste echo bij 8 weken krijgt, is dit een vitaliteitsecho. De echoscopist kijkt onder andere of er een levend vruchtje te zien is en of deze goed is ingenesteld. Bij 8 weken gebeurt een echo meestal inwendig. Zo kan de echoscopist je baarmoeder beter in beeld brengen.

Vanaf deze week is te zien of je van één kind of van een meerling in verwachting bent. Ook zie je als het goed is hartactie. Zie je op de echo geen hartje kloppen? Of zie je een leeg vruchtzakje? Dan is de kans helaas groot dat je een miskraam krijgt. De ontwikkeling van het embryo is dan te vroeg gestopt. Is er twijfel over je zwangerschapsduur? Dan is het mogelijk dat het nog te vroeg is om een hart te zien kloppen. Je krijgt dan een paar dagen later opnieuw een echo.

Wanneer een echo vroeg in de zwangerschap?

Een echo bij 8 weken wordt alleen gemaakt als hier een medische reden voor is. Voor de vitaliteitsecho heb je een verwijzing nodig van je verloskundige of gynaecoloog. Dit kunnen redenen zijn om zo’n echo te laten maken:

Groei van je baby bij 8 weken

Bij 8 weken is het embryo ongeveer 1,5 cm. Het begint nu steeds meer te bewegen. Je voelt hier nog niets van, maar wie weet kan je die eerste bewegingen al op een echo zien.

De hersenen van het embryo groeien in deze week ontzettend snel. Iedere minuut komen er maar liefst 100 hersencellen bij. Je kan de hersenen vanaf nu steeds beter zien op een echo. Ook wordt het embryo steeds herkenbaarder als een mensje met een hoofd en een lijf.

8 weken zwanger echo: foto’s

Ben je benieuwd wat je deze week mogelijk op een echo kan zien? Deze foto’s geven je een idee:

Echo bij 8 weken
Echo bij 8 weken
Echo bij 8 weken
Echo
Echo
Echo eeneiige tweeling
Echo van een eeneiige tweeling