In samenwerking met

De eerste keer dat je baby in bad gaat, is een bijzonder en spannend moment. Je baby is nog zo klein en kwetsbaar en je moet aan veel zaken denken. Is het water niet te warm? Vat mijn baby geen kou? Hoe droog ik hem af? En wat heb ik allemaal nodig? Geen zorgen, met dit stappenplan genieten jij en je baby volop van het eerste badje!

1. (Bad)kamer verwarmen

Voordat je je baby uitkleedt, is het goed om wat voorbereidingen te treffen. Heb je een verwarming op de badkamer en op de kamer waar je je kindje aan- en uitkleedt? Zet deze ongeveer een kwartier voordat je kindje in bad gaat aan. Zo kan de (bad)kamer alvast op temperatuur komen. De ideale kamertemperatuur is rond de 24°C. Dit geldt vooral voor de koudere maanden. In de warme zomermaanden hoef je de verwarming hoogstwaarschijnlijk niet aan te zetten.

2. Spullen bij het badje klaarleggen

Het is handig om alles wat je tijdens het badderen nodig hebt alvast rondom het bad klaar te leggen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Douchecrème. Kies een product dat niet prikt en speciaal gemaakt is voor de babyhuid. Een milde zeep die de huid niet uitdroogt is het beste, zoals Calendula Shampoo & Douchecrème van Weleda.
  • Een washandje. Hiermee kan je het lijfje van je baby makkelijk wassen.
  • Een hydrofiele luier. Leg deze binnen handbereik voor na het badderen. Een grote variant waar je je baby lekker in kan wikkelen, is prettig.
  • Eventueel: een badspeeltje. Is je baby al wat ouder en heeft hij wat vermaak nodig in bad? Er zijn verschillende speeltjes voor kleine kinderen die het badderen extra gezellig maken.

3. Kleertjes klaarleggen

Voordat je kleine in bad gaat, kan je bij het aankleedkussen alvast een schoon setje kleding klaarleggen. Denk hierbij ook aan een schone luier en rompertje. Als je je baby baddert en aankleedt in dezelfde kamer kan je de hydrofiele luier alvast uitgespreid neerleggen. Leg ook zalf of olie naast het aankleedkussen, hiermee kan je na het badje je baby insmeren. Je kan eventueel ook een kammetje, nagelset en een speeltje klaarleggen om je baby tijdens het aankleden mee af te leiden.

In de winter kan je met een kruik de kleertjes opwarmen. Zo blijft je kleine lekker warm na het badderen. Dit doe je als volgt: giet een metalen kruik vol met heet water en rol de kleertjes in omgekeerde volgorde van aantrekken om de kruik heen. Je eindigt met de luier en hydrofiele luier die je bij het afdrogen gebruikt. Let bij het aankleden erop dat de ijzeren drukknoopjes van het rompertje niet heet zijn geworden.

4. Badje vullen

Vul het badje met water en zorg ervoor dat de temperatuur van het water rond de 37°C ligt. Dit kan je testen met een badthermometer of door je elleboog in het water te dompelen. Je kan het bad van tevoren een paar graden warmer maken. Dan is het precies op de juiste temperatuur wanneer je klaar bent met je baby uitkleden.

Controleer de temperatuur van het water altijd nog een keer voordat je baby het water ingaat. Het badje kan op een standaard staan, of op de commode. Hierdoor kan je beter bij je kindje en hoef je niet ver te bukken. Een andere optie is om het babybad in bad of bij de douche te zetten en ernaast te gaan zitten. Zo kan je het water makkelijker laten weglopen als jullie klaar zijn.

Wist je dat…?

…alle producten uit de natuurlijke babyverzorgingslijn van Weleda uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten? Deze zijn veilig en zacht voor de kwetsbare babyhuid. Perfect voor het eerste badje van je baby én alle spettermomenten die volgen.

5. In bad!

Nadat je je baby hebt uitgekleed, is het eindelijk zover. Tijd om in bad te gaan! Ondersteun je baby in bad door je arm onder zijn hoofdje te houden. Met je hand houd je het armpje vast dat het verste weg is van jou. Zo rust zijn hoofd op jouw onderarm en zorg je ervoor dat hij niet in het water wegglijdt. Met je vrije hand kan je hem wassen. Blijf er altijd bij als je kindje in bad gaat, ook als hij wat ouder is. Zelfs in een klein laagje water bestaat namelijk verdrinkingsgevaar.

6. Je baby wassen

Een baby hoeft niet lang in bad, vijf à tien minuten is lang genoeg. Let er hierbij op dat het water niet te koud wordt. Was de haartjes pas op het laatst, dan koelt je kleine niet te snel af. Haren wassen hoeft overigens pas als je baby een paar maanden oud is.

Kies het liefst voor een babyshampoo die niet in de oogjes prikt, zoals Calendula Shampoo & Douchecrème van Weleda. Deze shampoo biedt een milde reiniging van haar én lijfje, droogt het huidje niet uit en bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten zoals biologisch Calendula-extract.

TIP: Heb je geen tijd voor een badje, maar wil je wel je kindje even opfrissen? De Calendula Shampoo & Douchecrème van Weleda kan je ook op een nat washandje gebruiken. Ideaal voor een snelle poetsbeurt!

7. Uit bad: afdrogen en aankleden

Na het afdrogen volgt een goed moment om je baby te verwennen met een heerlijke massage. Druppel wat verzorgende olie op je handen en ga met vloeiende bewegingen over het lijfje van je kindje heen. Je kan hem tegelijkertijd vertellen wat je doet. Kijk lieverd, dit zijn je teentjes! Hier ontspant je baby van en hij krijgt meer besef van zijn lijfje. Grote kans dat hij hierna snel naar dromenland vertrekt.

Wanneer en hoe vaak in bad?

Het kan nog best lastig zijn om een badje goed te plannen. Je wilt namelijk niet dat je baby te hongerig of moe is. Dan verandert de spetterpret al snel in een huilbui. Het beste moment voor een badje is ruim voor een voeding. Dan is je baby nog niet moe en is zijn maagje niet vol.

Je baby hoeft in het begin niet iedere dag in bad. De meeste ouders doen hun kindje om de paar dagen in bad. Hoe vaak je je baby wast, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeur.

Babyproducten: waar let je op?

Zeker in de eerste maanden is de huid van je baby erg kwetsbaar. Kies daarom het liefst voor milde producten die vooral natuurlijke ingrediënten bevatten. Zo bevat Weleda Babyverzorging uitsluitend natuurlijke ingrediënten die de babyhuid vanaf de eerste dag verzorgen en niet uitdrogen. Je kunt deze producten vanaf dag één gebruiken en jouw baby vanaf het eerste moment van de beste verzorging voorzien.


Het beste voor je baby

De 100% natuurlijke Calendula Shampoo & Douchecrème van Weleda beschermt tegen uitdrogen en prikt niet in de oogjes. Het is in samenwerking met verloskundigen en apothekers ontwikkeld. Zo weet je zeker dat je je baby het beste geeft.

Bestel hier >