Bij het kiezen van je babyuitzet zijn veel verschillende dingen van belang. Denk aan uiterlijk, gebruiksvriendelijkheid en de prijs. Wat vinden andere ouders het belangrijkste als ze babyspullen kopen?

Wat vinden ouders het belangrijkste bij babyspullen?

Uit het rapport Mama Monitor 2022 blijkt dat aanstaande ouders veiligheid het meest meetellen als ze op zoek gaan naar spullen voor de babyuitzet. Het verschilt wel per product waar ze precies op letten.

Veiligheid staat met stip op één bij grotere aankopen, zoals de kinderwagen en het autostoeltje. Voor kleinere producten als zwangerschapsvitamines is het merk en de prijs meer van belang.

Prijs is minder belangrijk

Opvallend genoeg komt prijs pas op de vierde plek. Veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en uiterlijk zijn allemaal belangrijker.

De minst belangrijke aspecten die ouders meewegen zijn trends en bekende merken. Veel aanstaande ouders geven aan hier veel minder waarde aan te hechten dan aan kwaliteit.

Belangrijkste inspiratiebronnen

Als het gaat om de keuze voor babyspullen, vertrouwen aanstaande ouders het meest op het advies van (specialistische) winkels. Ook worden informatieve websites veel geraadpleegd.

Vrienden en familie worden ook vertrouwd als het gaat om de uitzet. Veel zwangeren vinden het belangrijk dat een product is aanbevolen door anderen. Dit weegt even zwaar als de prijs van het product.

Vroeg beginnen met oriënteren

De meeste zwangeren beginnen al vroeg met informatie zoeken over babyspullen. In het eerste trimester heeft bijvoorbeeld al bijna de helft van de aanstaande moeders informatie gezocht over de babykamer.

De daadwerkelijke aankoop komt wel pas later, tussen de vijf en zes maanden zwangerschap. De oriëntatiefase duurt bij veel producten een paar maanden. Zeker als het gaat om duurdere aankopen.

De Mama Monitor

Met behulp van de Mama Monitor onderzoekt 24Baby.nl jaarlijks hoe aanstaande moeders denken over het budget en welke eisen zij stellen aan babyproducten. 1.763 zwangere vrouwen vulden online een uitgebreide vragenlijst in.

Download het volledige rapport >>