Een gids voor het ideale voedingskussen
Iedere vrouw ervaart haar zwangerschap anders. De één heeft meer last van pijntjes en doet 's nachts geen oog dicht. De ander slaapt, afgezien van het vele plassen, als een roos. Of je een voedingskussen nodig hebt of niet, en vooral ook welke, is compleet afhankelijk van jouw behoeftes. Maar handig voor de babyuitzet is het zeker. Hier een gids om het perfecte voedingskussen te vinden.
Een voedingskussen om te…voeden!
De naam zegt het al; een voedingskussen kan je gebruiken om, ja juist, te voeden. Je kan het kussen als ondersteuning voor je arm of je baby’tje gebruiken.
Als je een voedingskussen gebruikt tijdens de borstvoeding, is het belangrijk om het kussen goed neer te leggen. Het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan, zodat je baby niet aan je tepel komt te hangen. Dit kan namelijk tot pijnlijke tepels leiden. Zorg er ook voor dat het zwangerschapskussen niet te hoog ligt, dan kan je kindje moeite hebben om goed aan te happen.
En een voedingskussen om te slapen!
Heb je tijdens je zwangerschap (veel) pijn in je heupen, buik, rug, benen, knieën, schouders of enkels? Houd je veel vocht vast of heb je tijdens het slapen last van maagzuur? Dan kan het betekenen dat je te weinig ondersteuning hebt ‘s nachts.
Een voedingskussen kan uitkomst bieden. Het geeft namelijk niet alleen ondersteuning tijdens de borstvoeding, maar ook voor je lichaam tijdens de zwangerschap. Het zwangerschapskussen zorgt ervoor dat jij een natuurlijke houding aanneemt terwijl je slaapt. Een lekker nachtje doorhalen dus! (Slapend dan.)
Verschillende soorten voedingskussens
Misschien klinkt een voedingskussen nu als muziek in je oren. Minder pijn en doorslapen: ja graag! Maar er zijn een hoop verschillende en het zou zonde zijn als je precies het verkeerde kussen koopt. Houd telkens jouw behoeftes in je achterhoofd. Aan de hand daarvan kan je bepalen welk kussen bij je past.
De wig
Dit voedingskussen ziet er ook daadwerkelijk uit als een wig en is de goedkoopste onder de zwangerschapskussens. Het kussen is klein en compact. Handig, want dan hoeft je partner niet verbannen te worden naar de andere kant van het bed. Je kan het kussen op drie manieren gebruiken:
- Onder je buik. De wig is ideaal om je buik op te laten rusten. Het gewicht wordt beter verdeeld, waardoor je een comfortabelere houding kan vinden in bed.
- Achter je rug. Plaats de wig achter je rug als je veel draait en woelt ’s nachts. Het voedingskussen zorgt ervoor dat jij lekker rustig op je zij blijft liggen. Een groot voordeel voor jou én je partner.
- Onder je hoofd. Heb je veel last van maagzuur en reflux? Leg de wig onder je hoofd, zodat je hoger ligt. Op deze manier verminder je de klachten.
Zitten er dan ook nadelen aan dit voedingskussen? Dat is afhankelijk van jouw behoeftes. Het ontwerp van de wig verschilt sterk van merk tot merk. Dit geldt vooral voor de helling van het voedingskussen. Bovendien geeft de wig slechts ondersteuning aan een klein deel van je lichaam. Het kan dus zo zijn dat je nog een aparte ondersteuning nodig hebt voor bijvoorbeeld je rug of voor je hoofd.
Wanneer je een wigkussen besluit te kopen, houd dan vooral rekening met de hoeveelheid ondersteuning die jij nodig hebt.
Lichaamsvoedingskussen
Dit voedingskussen is ongeveer net zo groot als jijzelf. Het is verkrijgbaar in een rechte vorm en een flexibele vorm die makkelijker buigbaar is.
Net zoals alle voedingskussens, behalve de wig, is het lichaamsvoedingskussen erg knuffelbaar. Klem het kussen tussen je benen en armen en laat je hoofd rusten op het uiteinde. Op deze manier biedt het steun aan zowel je buik als je hoofd, wat een extra hoofdkussen dus overbodig maakt.
De nadelen? Het voedingskussen biedt weinig ondersteuning aan je rug. Het zou dus heel goed kunnen dat je alsnog eindigt met een stapel losse kussens in je bed. Let vooral ook goed op de kwaliteit, die is namelijk sterk afhankelijk van de vulling.
Total body voedingskussens
Er zijn twee soorten total body voedingskussens: de C-vorm en de U-vorm. Beiden doen hun naam eer aan en zien eruit als de desbetreffende letters. Deze voedingskussens zijn niet alleen een perfect knuffelmaatje, maar bieden ook steun aan je hele lichaam.
Beide voedingskussens bieden dezelfde ondersteuning, maar je gebruikt ze op een andere manier:
C-vorm
Klem de onderkant van het voedingskussen tussen je benen en laat je hoofd rusten op het bovenste deel. Leg het middenstuk onder je zwangere buik, zodat je gewicht beter verdeeld is. Je wordt als het ware omhelst door het lichaamskussen, waardoor ook je rug de nodige steun krijgt.
U-vorm
Dit voedingskussen gebruik je in de omgekeerde vorm. Je hoofd rust op de ronding van de U, dus op de onderkant van de letter. Je armen en benen klem je om de ene kant. Je rug wordt ondersteunt door de andere kant.
De total body voedingskussens zijn de grootste en duurste in hun soort. Maar dan heb je wel optimale ondersteuning en een goede nachtrust.
Welke vulling voor mijn voedingskussen?
Piepschuimballetjes
Piepschuimballetjes zitten in de goedkopere voedingskussens. Ze nemen snel de vorm van je lichaam aan. Het is echter zo dat de balletjes na veel gebruik aan elkaar plakken en statisch geladen worden. Het voedingskussen verliest dus sneller zijn vorm en steun.
Ook maken de balletjes geluid als je beweegt. Misschien niet zo handig als je eindelijk eens goed wil slapen…
Polyester vulling
Polyester vulling is een wollige substantie die vaak in gewone hoofdkussens is verwerkt. De vulling geeft een goede ondersteuning en voelt zacht aan. Nog een voordeel: het maakt geen geluid! Dat wordt dus lekker slapen. Tenminste, als je niet wakker wordt van het zweten. Polyester ademt namelijk minder goed dan andere soorten vulling.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Microparels
Het woord zegt het al: dit is een vulling van hele kleine balletjes gevuld met lucht (nee, geen echte zoutwaterparels helaas). Als je wil, kan je het kussen overal mee naar toe slepen. De parels zijn namelijk heel licht!
De balletjes geven ook nog eens een goede ondersteuning. Ze deuken minder snel in dan piepschuim. Het kussen behoudt dus zijn vorm. Zo kan je hem mooi nog gebruiken na je bevalling.
Ook niet onbelangrijk: het voedingskussen maakt vrijwel geen geluid!
Memory foam
Memory foam wordt ook wel traag schuim genoemd. Wanneer je het schuim indeukt, neemt het na vijf seconden zijn oude vorm aan. Ideaal als je ’s nachts je bed in stapt. Het voedingskussen is dan weer zo goed als nieuw.
Memory foam is erg stevig en geeft minder druk op bepaalde lichaamsdelen. Een ideale vulling voor een goede ondersteuning van jouw zwangere lichaam.
Het enige nadeel: de vulling kan moeilijk hitte kwijt. Sommige fabrikanten lossen dit op door het schuim te scheuren. Zo kan jij je warmte toch nog kwijt. Geen zweten geblazen dus!