Abraham

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Abraham
  • Geboortekaartjes met de naam Abraham
  • Geboortekaartjes met de naam Abraham
  • Geboortekaartjes met de naam Abraham
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Abraham?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Abraham

19%
38%
51%
11%
21%
40%

Welke kenmerken vind je bij Abraham passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Abraham

Abraham is een Hebreeuwse naam. Volgens de Bijbel betekent de naam ‘vader van vele volken’, maar het kan ook ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’ betekenen.

De oorspronkelijke vorm van de naam was Abram, wat betekent: ‘de (goddelijke) vader is verheven’. Al vrij vroeg werd de naam in onze omgeving gebruikt, een van de vroegste vondsten is uit 779.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Abraham

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Abraham als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Abraham per jaar gegeven is

De naam Abraham is heel lang populair geweest, wat ook wel te zien is aan de cijfers: bijna 21.000 mannen dragen deze naam, van wie 12.500 als eerste naam. Tegenwoordig wordt de naam steeds minder vaak gebruikt: in 2010 kregen 100 kinderen deze naam tegen 500 in 1947.

Abram wordt veel minder vaak gebruikt, slechts 1.700 mannen dragen deze naam.

De naam Abe kan ook een verkorting van Abraham zijn. Het kan ook een variant zijn van de naam Adelbert. Zie Adelbert voor de betekenis. Er zijn 1.000 mannen die Abe heten.

Wetenswaardigheden Abraham

Abram of Abraham is bekend uit de Bijbel als stamvader van zowel Joden als Arabieren. De uitdrukking ‘Abraham gezien hebben’ verwijst ook naar deze Abraham en betekent tegenwoordig dat iemand vijftig is geworden. Het gezegde komt uit de Bijbel, waar in een twistgesprek aan Jezus wordt gevraagd of Hij Abraham gezien heeft, ook al is Hij nog geen vijftig jaar.

Een van de bekendste Abrahams in de meer recente geschiedenis is Abraham Lincoln (1809-1865), die president van Amerika was ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Een paar dagen na de beëindiging van de burgeroorlog werd hij neergeschoten, een dag later overleed hij.

In Nederland is Abraham Kuyper (1837-1920) bekend. Van 1901 tot 1905 was hij minister-president, bovendien heeft hij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) opgericht en de Vrije Universiteit in Amsterdam gesticht.

Namen die lijken op Abraham

Ibrahim, Bram, Abram

Bekijk ook deze namen

Tygo, Jason, Lenn, Casper, Hugo, Zayn, Job, Olivier, Benjamin, Dex