Achilles

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Achilles
  • Geboortekaartjes met de naam Achilles
  • Geboortekaartjes met de naam Achilles
  • Geboortekaartjes met de naam Achilles
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Achilles?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Achilles

10%
64%
50%
13%
9%
6%

Welke kenmerken vind je bij Achilles passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Achilles

De naam Achilles komt uit het Grieks. De betekenis is onzeker. Mogelijk is het afgeleid van het Griekse woord ‘achos’, dat ‘pijn’ betekent. Ook kan het een verwijzing zijn naar de rivier Achelous.

Achilles was een van de centrale helden in het beroemde epos van Homerus, de Ilias. Hij vocht in de Trojaanse oorlog, waar hij uiteindelijk stierf door een pijl in zijn hiel. Dit was zijn enige zwakke plek. Als kind had zijn moeder hem namelijk in water gedompeld dat zorgde dat hij onverslaanbaar was. Ze had hem echter vastgehouden bij zijn hiel, waardoor hij daar kwetsbaar bleef.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Achilles

De naam Achilles is in Nederland enigszins in onbruik geraakt. Er zijn nog ongeveer 200 mannen die deze naam dragen. De meeste daarvan hebben deze naam als volgnaam. Daarnaast zijn er nog ongeveer 20 vrouwen die Achilles als volgnaam hebben gekregen.

Wetenswaardigheden Achilles

De naam Sil is onder meer bekend door het boek en de daarop gebaseerde televisieserie Sil de strandjutter. Het boek, geschreven door Cor Bruijn, verscheen in 1940. De zevendelige tv-serie werd in 1976 uitgezonden.

Het verhaal gaat over de Terschellingse strandjutter en boer Sil Droeviger. Als er op een dag een sterke storm opsteekt en er voor de kust van Terschelling een schip vergaat, weet Sil een klein meisje te redden. Zij is de enige overlevende van de schipbreuk. Sil voedt het kind op als zijn eigen dochter en noemt haar Lobke.

Als Lobke en Sils zoons Jelle en Wietse opgroeien ontstaan er problemen. Wietse krijgt ruzie met zijn vader over het jutten en vertrekt naar zee. Jelle voelt zich aangetrokken tot Lobke, maar die wijst hem af, wat uiteindelijk een tragisch einde tot gevolg heeft. Gelukkig komt na verloop van tijd Wietse weer terug en hij trouwt met Lobke.

Namen die lijken op Achilles

Sil

Bekijk ook deze namen

Roan, Johannes, Morris, Vince, Boaz, Mohammed, Olivier, Jurre, Hidde, Tom