Sil

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sil
  • Geboortekaartjes met de naam Sil
  • Geboortekaartjes met de naam Sil
  • Geboortekaartjes met de naam Sil
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sil?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sil

45%
68%
17%
28%
13%
11%

Welke kenmerken vind je bij Sil passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sil

Sil is een Friese naam, mogelijk ontstaan uit de naamstam ‘sig’, die ‘zege, victorie’ betekent. Dit is echter in het geheel niet zeker.

In het zuiden van Nederland is de jongensnaam Sil ook wel een verkorting van Achilles en als meisjesnaam van Caecilia.

De betekenis van de naam Achilles is onbekend. Achilles was een held die voor de Grieken tegen de Trojanen vocht. Caecilia is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse woord ‘caesus’, dat ‘blind’ betekent.

Aantallen en varianten Sil

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sil als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sil per jaar gegeven is

De jongensnaam Sil komt ruim 2.000 keer voor. Als meisjesnaam komt Sil bijna niet voor, dan wordt meestal de variant Silke gebruikt. Die naam komt bijna 3.000 keer voor. Silke wordt sinds het einde van de jaren negentig vrij veel gebruikt.

Wetenswaardigheden Sil

De naam Sil is onder meer bekend door het boek en de daarop gebaseerde televisieserie Sil de strandjutter. Het boek, geschreven door Cor Bruijn, verscheen in 1940. De zevendelige tv-serie werd in 1976 uitgezonden.

Het verhaal gaat over de Terschellingse strandjutter en boer Sil Droeviger. Als er op een dag een sterke storm opsteekt en er voor de kust van Terschelling een schip vergaat, weet Sil een klein meisje te redden. Zij is de enige overlevende van de schipbreuk. Sil voedt het kind op als zijn eigen dochter en noemt haar Lobke.

Als Lobke en Sils zoons Jelle en Wietse opgroeien ontstaan er problemen. Wietse krijgt ruzie met zijn vader over het jutten en vertrekt naar zee. Jelle voelt zich aangetrokken tot Lobke, maar die wijst hem af, wat uiteindelijk een tragisch einde tot gevolg heeft. Gelukkig komt na verloop van tijd Wietse weer terug en hij trouwt met Lobke.

Namen die lijken op Sil

Silke, Achilles

Bekijk ook deze namen

Elias, Sepp, Tijn, Hugo, Lucas, Finn, Olivier, Floris, Liam, James