Alijda

Alijda is afgeleid van Aalt

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Alijda
  • Geboortekaartjes met de naam Alijda
  • Geboortekaartjes met de naam Alijda
  • Geboortekaartjes met de naam Alijda
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Alijda?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Alijda

36%
21%
57%
7%
21%
14%

Welke kenmerken vind je bij Alijda passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Alijda

Alijda is afgeleid van Aalt. Aalt is een jongensnaam die, net als de vrouwelijke variant Aaltje, waarschijnlijk afkomstig van Adelwald. Deze Germaanse naam bestaat uit twee naamstammen: ‘adel’, met de betekenis ‘edel’, en ‘wald’, ‘heersen’. Samen betekent het ‘edele heerser’.

Het is ook mogelijk dat de naam terug te leiden is naar het Friese Aaielt, dat vermoedelijk een afleiding is van Agiwald. ‘Ag’ betekent ‘zwaard, punt van een zwaard’, dus die naam betekent ongeveer: ‘heerser met het zwaard’ of ‘machtig met het zwaard’.

Verder kan Aaltje afstammen van Adelheid. Dit is eveneens een Germaanse naam, de betekenis is ‘vrouw van edele gestalte of aard’.

Aantallen en varianten Alijda

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Alijda als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Alijda per jaar gegeven is

Alijda is afgeleid van Aalt. De naam Aalt komt niet zo heel erg vaak voor – ruim 2.000 keer. Deze naam komt vooral voor op de Veluwe en verder naar het noorden. Dat geldt ook voor Aaltje. Die naam komt 34.000 keer voor. 800 vrouwen heten Aaltjen, Aaltien komt ongeveer 500 keer voor.

Na 1950 begon het gebruik van de naam Aaltje af te nemen, maar toen kwam de variant Alie in beeld. Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt deze steeds vaker gebruikt, hoewel de aantallen niet te vergelijken zijn met die van Aaltje. In het ‘topjaar’ 1946 kregen bijvoorbeeld 61 meisjes Alie als eerste naam, tegenover 922 meisjes die Aaltje werden genoemd. Inmiddels zijn er ruim 3.000 mensen die Alie heten. Deze naam heeft vermoedelijk geen verwantschap met Adelwald, maar stamt af van Adelheid.

Ruim 2.000 vrouwen heten Ali, veel van hen zijn geboren in de periode tussen 1920 en 1970. Opmerkelijk is dat meisjes de naam Ali bijna nooit meer als eerste naam krijgen, maar wel weer vaker als tweede naam. Mogelijk komt dit doordat Ali ook een Arabische jongensnaam is. Alina komt ongeveer 1.500 keer voor, Aline bijna 2.500 keer. Af en toe wordt ook Aly gebruikt.

Alinda is waarschijnlijk geen uitbreiding van Alie, maar een verkorting van Adelinde. Het tweede deel van deze naam betekent ‘slang’ of ‘schild (van lindehout)’. Adelinde komt bijna niet meer voor, Alinda is de naam van ongeveer 900 vrouwen.

Aleida is net als Alie afkomstig van Adelheid en komt 29.000 keer voor. Varianten hiervan zijn Adèle, Alide en . Deze komen elk minder dan 1.000 keer voor. 2.000 vrouwen heten Alijda. Alida is net als Aleida heel populair: 52.000 vrouwen dragen deze naam. De Engelse variant van Adelheid is Alice. deze naam komt 9.000 keer voor. Bijna 4.000 vrouwen heten Alicia. Minder vaak gebruikt worden Alisa (bijna 900), Alissa (ruim 1.100), Alicja (rond de 200) en Alisha (bijne 1.300). Deze namen zijn de laatste jaren wel duidelijk meer in beeld.

Andere varianten zijn Alies, Alette, Alieke en Alysha. Verder zijn er nog 5.000 meisjes en vrouwen met de naam Aletta en 2.500 die Alyssa heten. Adelwald, Aaielt en Agiwald worden tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. Adelheid is nog wel in gebruik, deze naam komt 1.800 keer voor.

Bekijk ook deze namen

Fenna, Mia, Sara, Liz, Lize, Linde, Vera, Fleur, Ivy, Lizzy