Allen

Allen is afgeleid van Alan

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Allen
  • Geboortekaartjes met de naam Allen
  • Geboortekaartjes met de naam Allen
  • Geboortekaartjes met de naam Allen
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Allen?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Allen

 0%
58%
8%
 0%
25%
42%

Welke kenmerken vind je bij Allen passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Allen

Allen is afgeleid van Alan. Alan is een jongensnaam waarvan de oorsprong niet duidelijk is. De naam kwam al rond de zesde eeuw voor in Engelstalige gebieden, waaronder Ierland. Waarschijnlijk had de naam daar als betekenis ‘kleine rots’, ‘opgewekt’ of ‘knap, mooi’.

Daarnaast is het mogelijk dat de naam is afgeleid van de Iraanse stam de Alans. Dit volk trok rond de vijfde eeuw weg uit Iran en kwam terecht in Europa. Het zou kunnen dat de naam op die manier in Engeland terecht is gekomen en sindsdien als jongensnaam in gebruik is genomen.

Aantallen en varianten Allen

Allen is afgeleid van Alan. In Nederland komt de naam Alan ongeveer 1.300 keer voor. De naam wordt gebruikt sinds de jaren ’50. Tussen 2014 en 2015 kwamen er ineens vijf keer zoveel kinderen met deze naam ter wereld. Mogelijk heeft dit iets te maken met de populaire film The Imitation Game met Benedict Cumberbatch. Deze film vertelt het levensverhaal van Alan Turing en werd genomineerd voor een Oscar.

In het Frans wordt de naam ook wel gespeld als Alain. Deze naam komt in Nederland ongeveer 2.100 keer voor, meestal als eerste voornaam. De naam kan ook gespeld worden als Allan of Allen. Deze namen komen tussen de 300 en 500 keer voor. De afkorting Al is in ons land minder geliefd, deze wordt maar door zo’n 50 mannen gedragen.

De vrouwelijke variant van Alan is Alana. Deze naam kwam halverwege de jaren ’70 in gebruik. Inmiddels zijn er ongeveer 500 meisjes en vrouwen met deze voornaam.

Wetenswaardigheden Allen

Allen is afgeleid van Alan. Alan Harper is de wat onhandige broer van Charlie Sheen in de hitserie Two and a Half Men. Na zijn scheiding trekt Alan bij zijn broer in, wat nog weleens tot spanningen leidt. Alan Harper wordt gespeeld door Jon Cryer.

Namen die lijken op Allen

Alana, Al, Allan, Alain

Bekijk ook deze namen

Job, David, Mason, Xavi, Tobias, Mohammed, Owen, Jurre, Benjamin, Aiden