Lars

Lars is een populaire Scandinavische jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lars
  • Geboortekaartjes met de naam Lars
  • Geboortekaartjes met de naam Lars
  • Geboortekaartjes met de naam Lars
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lars?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lars

46%
72%
18%
28%
16%
22%

Welke kenmerken vind je bij Lars passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lars

Lars is een Scandinavische naam en betekent ‘de gelauwerde’. De naam is een Scandinavische afgeleide van de Latijnse familienaam Laurentius. Dit betekent ‘afkomstig uit Laurentum’. Dit was een stad in Latium, een regio in het midden van Italië. Ook brengt men de naam wel in verband met ‘laurier’. Dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen.

In de klassieke oudheid werd er een krans van laurier uitgereikt aan overwinnaars van sportwedstrijden. Op deze manier werd hun succes bekroond en gevierd. Deze gewoonte noemt men ‘lauweren’. ‘De gelauwerde’ betekent dus ‘de bekroonde, de gevierde’.

De naam verspreidde zich door de verering van de heilige Laurentius, die in de derde eeuw leefde en de marteldood stierf.

Aantallen en varianten Lars

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lars als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lars per jaar gegeven is

Lars is een populaire jongensnaam. De naam is sinds de jaren ’90 geliefd en komt inmiddels zo’n 22.500 keer voor. Tussen 2001 en 2003 was Lars op zijn hoogtepunt. Sindsdien is het gebruik van de naam weer wat afgenomen.

Jarenlang stond Lars in de top 20 van vaakst gekozen jongensnamen in Nederland. In 2021 moest de naam het doen met de 30e plaats. Buiten ons land komt de naam vooral in Scandinavië voor.

Lars is afgeleid van Laurentius. De naam Laurentius komt 15.000 keer voor. Rond 1970 nam het gebruik van deze naam sterk af. De vrouwelijke vorm Laurentia wordt zo’n 4.000 keer gebruikt.

Wetenswaardigheden Lars

Lars Ulrich

Lars Ulrich is een van de oprichters van de hardrockband Metallica. Hij is tevens de drummer van deze groep. Met Metallica scoorde hij grote hits, waaronder Enter Sandman en Nothing Else Matters.

Lars von Trier

Lars von Trier is een excentrieke Deense filmregisseur. Hij staat bekend om zijn controversiële uitspraken en goede films als Melancholia en Dancer in the Dark. Voor die laatste film won hij een Gouden Palm op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Lars, de kleine ijsbeer

Kleine ijsbeer Lars is het hoofdpersonage in een serie prentenboeken. Ook heeft hij een eigen televisieserie en zelfs twee bioscoopfilms. Oorspronkelijk komt het figuurtje uit Duitsland, maar na het uitkomen van de tv-serie werden de boeken ook in het Nederlands vertaald.

Bekijk ook deze namen

Oliver, Boris, Arthur, David, Milan, Bram, Dean, Pepijn, Jens, Cas