Beatrix

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Beatrix
  • Geboortekaartjes met de naam Beatrix
  • Geboortekaartjes met de naam Beatrix
  • Geboortekaartjes met de naam Beatrix
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Beatrix?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Beatrix

26%
21%
72%
12%
14%
23%

Welke kenmerken vind je bij Beatrix passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Beatrix

Beatrix is een Latijnse meisjesnaam die ‘gelukbrengster’ betekent. Vermoedelijk was het oorspronkelijk een toevoeging aan de naam Maria. Al vrij vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in ons land voor.

Aantallen en varianten Beatrix

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Beatrix als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Beatrix per jaar gegeven is

Ruim 6.000 vrouwen dragen de naam Beatrix. In 1938 en 1941 werden de meeste Beatrixen geboren. Het eerste piekjaar had natuurlijk alles te maken met de geboorte van prinses Beatrix. Mogelijk was het in 1941 een vorm van protest tegen de Duitse bezetting om een pasgeborene Beatrix te noemen.

Een variant van de naam is Beatrice. Deze naam wordt vooral als volgnaam gegeven. Er zijn ruim 1.300 vrouwen die zo heten. Al uit de middeleeuwen stamt Beatrijs, deze naam komt ongeveer 1.100 keer voor.

Wetenswaardigheden Beatrix

Beatrijs is het middeleeuwse verhaal over een jonge kosteres die het klooster verlaat om met haar jeugdliefde te trouwen. Samen krijgen ze twee kinderen, maar na zeven gelukkige jaren is het geld op en wordt Beatrijs door haar geliefde verlaten. Gedurende nog zeven jaren probeert Beatrijs te overleven door geld te verdienen als prostituee en door te bedelen. Ondanks haar manier van leven blijft Beatrijs trouw aan Maria.

Als ze in de buurt van haar vroegere klooster komt, ontdekt ze dat haar afwezigheid daar onopgemerkt gebleven is. Ze krijgt drie visioenen en ontdekt op die manier dat Maria haar gedaante heeft aangenomen en haar taken heeft uitgevoerd. Beatrijs besluit haar kinderen achter te laten bij iemand die voor hen kan zorgen en keert terug naar het klooster.

Namen die lijken op Beatrix

Beatrice, Beatrijs

Bekijk ook deze namen

Lize, Linde, Amber, Olivia, Amira, Lena, Nola, Noë, Femke, Lola