Benedictus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Benedictus
  • Geboortekaartjes met de naam Benedictus
  • Geboortekaartjes met de naam Benedictus
  • Geboortekaartjes met de naam Benedictus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Benedictus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Benedictus

17%
9%
69%
 0%
 3%
14%

Welke kenmerken vind je bij Benedictus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Benedictus

Benedictus is een Latijnse naam die ‘de gezegende’ betekent. Vermoedelijk is de naam ontleend aan Latijnse Bijbelteksten waarin het woord ‘benedictus’ voorkomt.

Al vroeg in de middeleeuwen kwam deze naam voor: de naamgever van de benedictijner orde leefde aan het begin van de zesde eeuw. Mede dankzij de verering van deze Benedictus werd de naam over Europa verspreid.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Benedictus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Benedictus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Benedictus per jaar gegeven is

Er zijn ongeveer 2.100 mannen die Benedictus heten. De naam wordt vaker gegeven als volgnaam dan als eerste naam. Na 1970 is de populariteit van deze naam sterk gedaald. Toen kwam de variant Benito in beeld, inmiddels zijn er bijna 500 mannen met deze naam.

Ook Ben kan een variant van Benedictus zijn, zie Ben voor meer informatie. Benedictus komt ook voor in vrouwelijke vorm, als Benedicta. Deze naam wordt echter niet zo veel gebruikt en komt ongeveer 500 keer voor.

Wetenswaardigheden Benedictus

Benedictus was een geliefde naam onder pausen en is dat nog steeds – ook de vorige paus, geboren als Joseph Ratzinger (1927), droeg deze naam en was daarmee Benedictus XVI.

De man die zijn naam gegeven heeft aan de benedictijner orde, Benedictus van Nursia (480-547), was een van de eersten die een evenwichtige kloosterregel opstelde. Hierin was acht uur van de dag bestemd voor gebed, acht uur voor werk en acht uur voor rust. Monniken moesten drie geloften afleggen, namelijk die van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt.

Namen die lijken op Benedictus

Benedicta, Benito

Bekijk ook deze namen

Bram, Owen, Ruben, Finn, Rayan, Jack, Boaz, Jaxx, Dean, Luuk