Berendje

Berendje is afgeleid van Bernhard

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Berendje
  • Geboortekaartjes met de naam Berendje
  • Geboortekaartjes met de naam Berendje
  • Geboortekaartjes met de naam Berendje
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Berendje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Berendje

17%
17%
25%
 0%
33%
8%

Welke kenmerken vind je bij Berendje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Berendje

Berendje is afgeleid van Bernhard. Bernhard is een tweestammige Germaanse naam met de betekenis ‘sterk, moedig als een beer’. ‘Bern’ betekent ‘beer’, ‘hard’ staat voor ‘moedig, sterk’.

Bernhard kwam in Germaanse streken altijd al veel voor en is gedurende de middeleeuwen populair gebleven. Mogelijk werd die blijvende populariteit deels veroorzaakt doordat er diverse heiligen met deze naam waren.

Aantallen en varianten Berendje

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Berendje als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Berendje per jaar gegeven is

Berendje is afgeleid van Bernhard. Er zijn ruim 6.000 mannen die Bernhard heten. Opvallend is dat in 1941 opeens veel meer kinderen Bernhard genoemd werden. Mogelijk was deze naamgeving een verwijzing naar prins Bernhard en zodoende een protest tegen de Duitse bezetting.

De gelatiniseerde variant van de naam, Bernardus, is met ruim 88.000 naamsdragers verreweg de populairste naam met een B. Zo’n twee derde van hen draagt de naam als volgnaam. Sinds 1970 is het gebruik van deze naam sterk afgenomen.

Van de vrouwelijke varianten is Berendina het populairst, er zijn bijna 28.500 vrouwen die zo heten. Meer dan 19.500 vrouwen dragen de naam Bernardina of Bernardine, de naam Bernadette of Bernadetta wordt door bijna 17.500 vrouwen gedragen. De korte naam Berna dragen 450 meisjes.

Berend is ook een geliefde variant: meer dan 23.500 mannen heten zo. Iets minder mensen, zo’n 22.000, heten Bernard.

Andere populaire varianten zijn Barend, Bernarda en Barendina. De laatste jaren wordt de naam vaak afgekort tot Bernd, ook Bernardo is een naam die juist de afgelopen vijftig jaar meer gebruikt wordt. Berendje is daarentegen een naam die zelden meer gegeven wordt.

Wetenswaardigheden Berendje

Berendje is afgeleid van Bernhard. Bommen Berend was de bijnaam van Bernhard von Galen (1606-1678), bisschop van Münster, en is tevens de naam van het feest ter ere van het Gronings Ontzet. In 1672 trok de bisschop met zijn leger op in de richting van Groningen, omdat hij vond dat hij aanspraak op de gebieden in en om de stad kon maken.

Na flink gehinderd te zijn door de soldaten die in het fort Bourtange gelegerd waren, kwam hij eindelijk aan bij Groningen en belegerde de stad. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij veel bommen afschoot met zijn kanonnen, wat in die tijd de modernste wapens waren. Bommen Berend verzuimde echter om de noordelijke toegangswegen te blokkeren.

Toen ook nog zijn bondgenoot, de keurvorst van Keulen, een nederlaag leed, kwam zijn rugdekking in gevaar. Er zat niets anders voor hem op dan zich terug te trekken. Op dat moment had hij nog maar de helft over van het leger waarmee hij opgetrokken was – aanvankelijk bestond het uit 24.000 man.

Nog steeds wordt het Gronings Ontzet, onder de naam Bommen Berend, jaarlijks gevierd op 28 augustus.

Bekijk ook deze namen

Noë, Romy, Amber, Julie, Naomi, Sara, Isabella, Suze, Amy, Kate