Christoforus

Christoforus is afgeleid van Christoffel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Christoforus
  • Geboortekaartjes met de naam Christoforus
  • Geboortekaartjes met de naam Christoforus
  • Geboortekaartjes met de naam Christoforus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Christoforus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Christoforus

 0%
25%
50%
13%
25%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Christoforus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Christoforus

Christoforus is afgeleid van Christoffel. Christoffel komt van Christoforus, wat Grieks is voor ‘Christusdrager’ of ‘hij die Christus in zijn hart draagt’.

Pas vrij laat in de middeleeuwen kwam de naam in gebruik, de vroegste vermeldingen stammen uit de vijftiende eeuw.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Christoforus

Christoforus is afgeleid van Christoffel. Er zijn ruim 5.000 mannen met de naam Christoffel, voor ongeveer twee derde is het een volgnaam. Verder zijn er ruim 3.300 mannen die Christopher heten. Terwijl de populariteit van Christoffel vanaf ongeveer 1960 afnam, nam die van Christopher juist toe, vooral vanaf 1983.

Er is nog een aantal varianten op de naam, die echter veel minder geliefd zijn, elk wordt door 500 tot 800 mensen gedragen. Het gaat om Christoph, Christophorus, Christoffel en Christophe.

Wetenswaardigheden Christoforus

Christoforus is afgeleid van Christoffel. Volgens de legende van Christophorus of Christoffel heette hij eerst Reprobus. Hij wilde zijn diensten alleen aanbieden aan het allerhoogste gezag en meldde zich bij de koning. Die bleek echter bang te zijn voor de keizer, de keizer voor de duivel en de duivel was bang voor Christus. Uiteindelijk besloot Reprobus dus dat hij zijn diensten aan Christus wilde aanbieden. Een kluizenaar zei hem dat hij dat het beste kon doen door mensen over de rivier te dragen.

Op een dag moest hij een kind de rivier over helpen, maar hoe verder ze kwamen, hoe zwaarder het kind werd, tot Reprobus uiteindelijk bijna onder zijn last bezweek. Toen bleek dat het kind Christus was. Hij doopte Reprobus in de rivier en sindsdien was zijn naam Christoffel.

In Roermond staat een kerk die aan Christoffel is gewijd.

Een van de bekendste Christoffels is waarschijnlijk Christoffel Columbus (1451-1506), die in een poging via de Atlantische Oceaan Indië te bereiken, Amerika ontdekte. Overigens heeft hij zelf nooit geweten dat hij een heel nieuw werelddeel had ontdekt: hij dacht dat het een deel van Indië was.

Namen die lijken op Christoforus

Christopher, Christophorus, Christoph, Christophe

Bekijk ook deze namen

James, Julian, Morris, Boris, Amir, Liam, Aiden, Ezra, Jan, Milan