Constantina

Constantina is afgeleid van Constance

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Constantina
  • Geboortekaartjes met de naam Constantina
  • Geboortekaartjes met de naam Constantina
  • Geboortekaartjes met de naam Constantina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Constantina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Constantina

19%
19%
63%
19%
13%
19%

Welke kenmerken vind je bij Constantina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Constantina

Constantina is afgeleid van Constance. Constance is een meisjesnaam, de vrouwelijke vorm van Constans. In het Frans is het een naam voor zowel mannen als vrouwen. Constans is een Latijns woord dat ‘standvastig, volhardend’ betekent.

Dankzij keizer Constantijn de Grote (ca. 280-337) werd de naam al vroeg populair. In de Lage Landen stammen de oudste vermeldingen uit de zevende eeuw.

Aantallen en varianten Constantina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Constantina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Constantina per jaar gegeven is

Constantina is afgeleid van Constance. Bijna 5.000 vrouwen heten Constance, voor bijna 2.000 van hen is het een eerste naam. De naam was vooral populair tussen 1945 en 1970.

Constans wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen, maar is aanmerkelijk minder geliefd: er zijn bijna 100 mannen en 60 vrouwen met deze naam.

Een bekende variant is Constantijn, bijna 3.500 mannen heten zo. Verder zijn er ongeveer 2.000 mannen met de naam Constant en 1.300 die Constantinus heten. De variant Constantia is gegeven aan 1.200 meisjes, terwijl Constantina nog geen 500 keer voorkomt.

Verder is er nog de verkorte vorm Conny of Connie, waarvan de vorm met een y verreweg het populairst is: er zijn 1.400 vrouwen met deze naam, tegenover nog geen 500 met de naam Connie.

Wetenswaardigheden Constantina

Constantina is afgeleid van Constance. Er zijn diverse keizers en koningen met de naam Constantijn geweest. De jongste zoon van koningin Beatrix heet eveneens Constantijn. Sinds zijn geboorte in 1969 wordt de naam aanzienlijk vaker gebruikt.

Constantijn Huygens (1596-1687) was een Nederlandse dichter en diplomaat. Hij staat bekend als een van de grootste dichters van de gouden eeuw. Naar hem is de Constantijn Huygensprijs genoemd.

Namen die lijken op Constantina

Connie, Constans, Constant, Constantinus, Conny, Constantia, Constantijn

Bekijk ook deze namen

Zoë, Lynn, Maeve, Maria, Femke, Sofia, Suze, Amber, Lina, Rosa