betekenis namen van baby die op zijn buik ligt met badcape aan

De betekenis van namen is een van de dingen om over na te denken bij het kiezen van een babynaam. Bekijk de betekenis van de populairste namen en zoek de betekenis op van andere namen. Wat betekent jouw leukste babynaam?

Betekenis namen: wat betekent mijn favoriete naam?

Het is leuk om de betekenis van je favoriete namen te leren kennen. Staat die van jou niet in de top 10? Vul hieronder de naam van je keuze in. Je vindt dan niet alleen de betekenis van de naam, maar ook het aantal keren dat hij voorkomt in Nederland en andere leuke feitjes.

Betekenis namen: populairste meisjesnamen

De top 10 meisjesnamen is een lijst met veel afwisseling. Er staan voornamen met allerlei afkomsten in, van Hebreeuws tot Arabisch. Dit is de betekenis van deze namen.

Emma

Emma betekent ‘verbonden, machtig’. De naam is waarschijnlijk een kortere vorm van namen met de Germaanse naamstam ‘ermin’ of ‘irmin’. Deze naamstammen verwijzen naar Tiwaz, die rond het begin van onze jaartelling de Germaanse oppergod was.

Julia

Julia betekent ‘de jeugdige’ of ‘aan Jupiter gewijd’. Er zijn twee mogelijke betekenissen van deze naam, omdat het niet helemaal zeker is waar hij vandaan komt. De meisjesnaam kan afkomstig zijn van de Latijnse naam Julius. Die naam verwijst naar de eerste, wollige baardharen van een jongen en staat daarom symbool voor jeugdigheid. Het is ook mogelijk dat Julia verwijst naar Jupiter, de Romeinse oppergod.

Mila

Mila betekent ‘geliefd’. Het is een andere vorm van Slavische namen met ‘milu’ erin. Het woord ‘mila’ komt ook voor in het moderne Italiaans. Daar betekent het ‘duizend’. Wil je deze naam aan je dochter geven? Dan kan je dus zelf kiezen welke betekenis je deze naam meegeeft.

Tess

Tess betekent ‘zomer’ of ‘jageres’. Het is een afkorting van de meisjesnaam Theresia, die twee betekenissen kan hebben. Mogelijk verwijst deze naam naar het Griekse woord ’theros’, dat ‘warmte, zomer’ betekent. Een ander Grieks woord dat de bron voor deze naam kan zijn is ‘thèraein’, wat ‘jagen’ betekent. In dat geval is de betekenis van de naam ‘jageres’.

Sophie

Sophie betekent ‘wijsheid’. Deze meisjesnaam is afgeleid van het Griekse woord σοφία (sophia), dat ook wel als voornaam wordt gebruikt. De voornaam is niet alleen in Nederland geliefd, in veel Engelstalige landen staat de naam ook in de top 10.

Zoë

Zoë betekent ‘leven’. In de Griekse vertaling van de Bijbel is Zoë de naam van de eerste mens en oermoeder van de mensen. Deze persoon is bij ons beter bekent als Eva. Het Griekse woord ‘zooè’ betekent dan ook letterlijk ‘leven’.

Pasgeboren meisje

Sara

Sara betekent ‘vorstin’. Het is de vrouwelijke vorm van het Hebreeuwse woord ‘sjar’, dat ‘vorst’ betekent. De bekendste Sara is de vrouw van Abraham in de Bijbel. Zij heette oorspronkelijk Sarai, dat ‘vorstelijk’ betekent. Toen zij zwanger werd, veranderde God haar naam in Sara, omdat in haar stamboom koningen zouden voorkomen.

Nora

Noor betekent ‘licht’ of ‘eer’. Nora is afgeleid van Eleonora, dat verwijst naar het Arabische woord ‘ellinor’. Dit betekent ‘God is mijn licht’. Het is ook mogelijk dat Nora een kortere vorm is van Honora. Deze Latijnse naam verwijst naar het woord ‘honor’ en betekent ‘eer’.

Yara

Yara is een meisjesnaam uit het Slavisch en is waarschijnlijk afgeleid van Jaromir. Deze naam is opgebouwd uit twee naamstammen. ‘Jaro’ betekent ‘heftig (van karakter)’. De tweede stam is ‘mir’, wat ‘beroemd’ of ‘vrede, wereld’ betekent.

De naam kan ook uit Portugal komen. Daar betekent Yara ‘waterkoningin’. Ook heeft de naam een Arabische betekenis: ‘klein vlindertje’.

Eva

Eva betekent ‘de leven gevende’. De naam is vooral bekend uit de Bijbel. Eva en Adam waren de eerste mensen op aarde. Daarmee is Eva de oermoeder van alle mensen. In Nederland en over de hele wereld is het een populaire naam. Er zijn bijvoorbeeld veel bekende actrices die Eva heten.

Betekenis namen: populairste jongensnamen

De lijst met populairste jongensnamen bevat opvallend veel Bijbelse namen. Daarnaast zien we veel korte, stoere jongensnamen. Wat is de betekenis van deze populaire namen?

Noah

Noah betekent ‘rust, troost’. Deze naam is de Engelse vorm van Noach, bekend van het Bijbelverhaal over de zondvloed en de ark. De naam wordt voor jongens en voor meisjes gebruikt, maar is het populairst als jongensnaam. Bij meisjes komt Noa vaker voor.

Sem

Sem betekent ‘de naam is God’. Waarschijnlijk is deze naam een afkorting van Samuel. Er zijn ook andere mogelijke betekenissen van de naam. Zo kwam hij als zelfstandige naam al voor in de Bijbel. Daarnaast kan het een variant op de Friese naam Sjamme zijn. In dat geval betekent Sem ‘beschermer, koning’.

Liam

Liam is de Ierse vorm van de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam is een combinatie van twee naamstammen. ‘Wil’ betekent ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ staat voor ‘helm, beschermer, koning’. Wilhelm komt al sinds de vroege middeleeuwen in allerlei vormen voor.

De moderne vorm van Wilhelm is William. Die naam wordt in Engelstalige landen nu vaak gebruikt. Liam is dus een afkorting waarbij niet de eerste, maar de laatste lettergreep van de naam is gebruikt.

Lucas

Lucas betekent ‘afkomstig uit Lucanië’, een gebied in het zuiden van Italië. De jongensnaam is vooral bekend geworden door de evangelist Lucas. Hij schreef het Bijbelboek Handelingen, dat over de apostelen van Jezus gaat.

Daan

Daan betekent ‘mijn rechter is God’. De naam is een afkorting van Daniël, een Hebreeuwse naam die bekend is uit het Oude Testament. Daan is al jaren razend populair in Nederland.

Finn

Finn betekent ‘vink’ of ‘wit’. Daarnaast kan de naam verwijzen naar het Finse volk. Mogelijk is deze jongensnaam een oudere vorm van het Ierse ‘Fionn’. Dit is een mythologische naam, met als betekenis ‘blank, wit’. Het is een oude voornaam die al in het boek Beowulf voorkomt, dat rond de 10e eeuw werd geschreven.

Levi

Levi betekent ‘aanhankelijkheid’ of ‘zich aansluitend’. Het is een Hebreeuwse naam, die voorkomt in de Bijbel. Levi was de derde zoon van stamouders Jakob en Lea, en daarmee een van de grondleggers van het Joodse volk.

Luuk

Luuk betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. Dat is dezelfde betekenis als Lucas, waar deze jongensnaam een afkorting van is. Buiten Nederland komt de naam Luuk bijna niet voor. Daar worden vormen als Luc en Luke vaker gebruikt.

Mees

Mees betekent ‘de voortrekker’ of ‘oorlogszuchtige’. Het is niet zeker waar de naam Mees vandaan komt. De meest logische uitleg is het zangvogeltje, zoals de koolmees of de pimpelmees. De naam kan ook zijn afgeleid van Bartholomeüs of het Griekse Ptolemeus. In dat geval betekent het ‘de voortrekker’ of ‘oorlogszuchtige’.

James

James is een Engelse naam waarvan de betekenis niet precies bekend is. De naam komt van het Hebreeuwse Jakob. Mogelijk betekent deze naam ‘hij zal beschermen’ of ‘bedrieger’.

De Griekse vorm van de naam is Jakobus. Hieruit ontstonden de Latijnse namen Jacobus en Jacomus. Uit die laatste naam ontstonden de vormen met een m, zoals James.

Betekenis namen: wat betekent mijn naam?

Natuurlijk kan je ook de betekenis van jouw favoriete namen of je eigen naam opzoeken en bekijken wat anderen van jouw naam vinden. Daarnaast kan je zien of jouw naam in de periode dat jij geboren werd ‘in de mode’ was.

Betekenis baby namen

De betekenis van namen is voor veel ouders een belangrijke factor bij hun keuze. Naast de klank en hoe een naam bij de rest van het gezin past, kan de betekenis een groot onderdeel van een babynaam zijn.

Veel mensen verbinden zelfs kenmerken van hun persoonlijkheid aan hun naam. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die invloed op je persoonlijkheid hebben, maar dit laat wel zien hoe belangrijk een naam kan zijn. Veel succes met je keuze!