Cor

Cor is afgeleid van Cornelis

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Cor
  • Geboortekaartjes met de naam Cor
  • Geboortekaartjes met de naam Cor
  • Geboortekaartjes met de naam Cor
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Cor?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Cor

36%
52%
45%
16%
15%
12%

Welke kenmerken vind je bij Cor passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Cor

Cor is afgeleid van Cornelis. Cornelis is een jongensnaam die geen duidelijke herkomst heeft, net als het oorspronkelijke Cornelius. Misschien is er een verband met het Latijnse ‘cornu’, wat ‘hoorn’ betekent, waarmee Cornelis dus zou staan voor ‘de gehoornde’. Dit is echter niet zeker.

Wel is bekend dat het een oude, Romeinse naam is. In de christelijke wereld werd de naam bekend door de in de Bijbel genoemde officier Cornelius.

De naam verspreidde zich langzaam over Europa. Uit de twaalfde eeuw zijn vermeldingen bekend uit Vlaanderen; in het noorden duurde het tot de vijftiende eeuw voordat de naam, ook in vrouwelijke vorm, geliefd werd. In Friesland was dat pas vanaf de zestiende eeuw.

In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam Cornelis meegenomen naar Engeland, door Engelsen die in Nederland gewoond hadden vanwege de vrijheid van godsdienst.

Aantallen en varianten Cor

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Cor als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Cor per jaar gegeven is

Cor is afgeleid van Cornelis. Cornelis is veruit de populairste naam met een c die er is. Er zijn bijna 400.000 mensen met deze naam, onder wie 1.200 vrouwen. Daarnaast heten bijna 328.000 vrouwen Cornelia. Ter vergelijking: de naam die als tweede op de lijst staat, Catharina, wordt door minder dan 300.000 mensen gedragen.

Er zijn een heleboel varianten van Cornelis. 22.000 mannen heten Cornelius. Er zijn 6.000 mannen met de naam Cornelus en 3.000 die Corné heten. 3.100 vrouwen heten Corry of Corrie en er zijn zo’n 2.600 vrouwen met de naam Cornelie of Cornélie. De unisex variant Kes komt bij ongeveer 100 vrouwen en 100 mannen voor.

Verder zijn er bijna 1.600 mannen met de naam Cees. Een andere variant is Cor. En hoewel de naam Coen meestal verbonden wordt met Coenraad, kan het ook een variant op Cornelis zijn.

Wetenswaardigheden Cor

Cor is afgeleid van Cornelis. Hannibal, de generaal die met olifanten over de Alpen trok, werd in de derde eeuw voor Christus verslagen door een Cornelius, namelijk Publius Cornelius Scipio Africanus (236-183 v.Chr.). Maar er waren meer heldhaftige Cornelissen.

In de zeventiende eeuw was bij de West-Indische Compagnie een admiraal in dienst met de naam Cornelis Corneliszoon Jol (1597-1641). Hij was een beruchte kaper en tijdens de Tachtigjarige Oorlog stak hij negen keer de Atlantische Oceaan over om de Portugezen en Spanjaarden te bestrijden. Hij stond, niet alleen in ons land, maar ook bij de Fransen, Portugezen en Spanjaarden, bekend als Houtebeen. Zijn been was namelijk afgezet nadat hij in een gevecht gewond was geraakt, en vervangen door een houten been.

Cornelissen zijn niet alleen strijders, maar ook uitvinders. De houtzaagmolen is bedacht door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (ca. 1550-ca. 1607). Het plan voor de afsluiting van de Zuiderzee en de aanleg van de Afsluitdijk werd ontworpen door Cornelis Lely.

Uit de Tweede Wereldoorlog is Corrie ten Boom (1892-1983) bekend. Zij was verzetsstrijdster en verborg samen met haar familie verscheidene onderduikers. Na de oorlog heeft ze jaren rondgereisd als evangeliste.

Namen die lijken op Cor

Kes, Kick, Nelis, Nel, Knelis, Cocky, Cootje, Cornelus, Corrie, Corry, Corné, Cornelie, Cees

Bekijk ook deze namen

Nathan, Senn, Pepijn, Tom, Morris, Noud, Thomas, Hidde, Julian, Mohammed