Dominica

Dominica is afgeleid van Dominicus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dominica
  • Geboortekaartjes met de naam Dominica
  • Geboortekaartjes met de naam Dominica
  • Geboortekaartjes met de naam Dominica
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dominica?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dominica

48%
35%
17%
30%
26%
26%

Welke kenmerken vind je bij Dominica passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dominica

Dominica is afgeleid van Dominicus. Dominicus is een Latijnse naam, de betekenis ervan is ‘de Heere toebehorend’ of ‘op de dag des Heeren (zondag) geboren’.

De naam was al in de negende eeuw in Vlaanderen bekend, maar verspreidde zich pas echt over Europa dankzij de heilige Dominicus. Hij stichtte de dominicaner orde.

Pas in de zestiende eeuw bereikte de naam het noorden van de Lage Landen.

Aantallen en varianten Dominica

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Dominica als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Dominica per jaar gegeven is

Dominica is afgeleid van Dominicus. Er zijn ruim 5.000 mannen die de naam Dominicus dragen. De naam wordt meestal als tweede naam gegeven en de populariteit ervan is rond 1970 vrij snel afgenomen.

De afgelopen drie decennia is de variant Dominique populair geworden. Deze naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Er zijn 8.000 vrouwen en 3.000 mannen die Dominique heten.

Andere varianten zijn Dominic, Dominica en Dominik. De eerste naam komt zo’n 1.500 keer voor, de tweede ongeveer 900 keer en de derde nog geen 200 keer.

Wetenswaardigheden Dominica

Dominica is afgeleid van Dominicus. De geestelijke Dominicus (1170-1221) kreeg in 1206 van de paus de taak om samen met de cisterziëncers de Katharen te bestrijden. Aanvankelijk bereikten de monniken weinig, vanwege hun hooghartige en luxueuze uitstraling. Dominicus begon echter in zijn eigen, eenvoudige stijl te preken en had meer succes. Aan het einde van het jaar stichtte hij een vrouwenklooster.

Dominicus begon met de oprichting van een orde die zich op prediking moest richten en kreeg daarvoor in 1216 toestemming van de paus. De kerntaken van de orde werden prediking en zielszorg en er werd grote nadruk gelegd op het bestuderen van de Bijbel.

Namen die lijken op Dominica

Dominik, Dominic, Dominique

Bekijk ook deze namen

Jasmijn, Lisa, Lynn, Fleur, Emma, Nina, Loïs, Tessa, Yara, Merel