Dylan

Dylan is afgeleid van Delano

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dylan
  • Geboortekaartjes met de naam Dylan
  • Geboortekaartjes met de naam Dylan
  • Geboortekaartjes met de naam Dylan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dylan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dylan

45%
67%
14%
26%
17%
28%

Welke kenmerken vind je bij Dylan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dylan

Dylan was de naam van een legendarische held uit Wales, de zoon van een zeegod. De betekenis die daarom aan de naam gegeven wordt, is ‘zoon van de zee’.

Er wordt echter ook wel een verband gelegd met het Welshe woord ‘dylanwad’ dat ‘invloed’ betekent. Door de Welshe dichter Dylan Thomas (1914-1953) werd de naam breder bekend.

Het is ook mogelijk dat Dylan is afgeleid van de jongensnaam Delano. Die naam stamt oorspronkelijk af van de Franse familienaam Delanoe. Deze naam komt van ‘de la noue’, dat ‘(afkomstig) van vochtig land’ betekent.

Het duurde tot omstreeks 1990 voor de naam in Nederland populair werd.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Dylan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Dylan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Dylan per jaar gegeven is

Dylan is in Nederland sinds de jaren ’90 in gebruik. Toch zijn er al bijna 10.500 mannen en jongens die deze naam dragen. Dylan wordt veel vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven. In 1993 was de naam op zijn hoogtepunt, er werden dat jaar 677 jongens geboren met deze naam.

Tegenwoordig wordt de variant Dylano ook wel gebruikt, inmiddels 1.600 keer. De naam waar Dylan mogelijk van afgeleid is,Delano, komt in Nederland 3.000 keer voor. Rond 1970 kwam hij voor het eerst in beeld als eerste naam, maar het duurde nog tot de jaren 1990 voor de naam vaker gebruikt ging worden en populair werd.

De naam werd al wel langer als volgnaam gebruikt, vooral tussen 1940 en 1950. Daarna kwam de naam een tijdlang nauwelijks voor, om vanaf 1980 weer wat populairder te worden.

Wetenswaardigheden Dylan

Bij wijze van eerbetoon aan Dylan Thomas veranderde Robert Zimmerman (1941) zijn naam in Bob Dylan. Onder deze naam werd hij bekend als popmuzikant en songwriter. Hij stond vooral bekend om zijn protestliederen. In 2017 won Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur, vanwege de literaire waarde van zijn songteksten.

Namen die lijken op Dylan

Dylano

Bekijk ook deze namen

Siem, Stef, Lucas, Stijn, Senn, Dex, Mohammed, Ryan, Floris, Boaz