Florine

Florine is afgeleid van Florentius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Florine
  • Geboortekaartjes met de naam Florine
  • Geboortekaartjes met de naam Florine
  • Geboortekaartjes met de naam Florine
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Florine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Florine

83%
29%
46%
20%
9%
11%

Welke kenmerken vind je bij Florine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Florine

Florine is afgeleid van Florentius. Florentius of Flora komt van het Latijnse woord ‘florens’, dat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent. Flora was de godin van de bloemen en de lente.

Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam Florentius in allerlei varianten in de Lage Landen voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Florine

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Florine als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Florine per jaar gegeven is

Florine is afgeleid van Florentius. Fleur is tegenwoordig de meest gebruikte variant. Vooral sinds 2000 is de naam erg populair. In totaal dragen bijna 13.000 vrouwen en meisjes deze naam. Ook Floris is erg populair, deze naam komt ruim 12.500 keer voor.

Net als Fleur en Floris is Floor een naam die vooral de laatste jaren veel gebruikt wordt. In totaal komt deze naam zo’n 7.000 keer voor. Florence is al langere tijd in gebruik. Bijna 4.000 vrouwen dragen deze naam.

Florian, Flora en Floortje komen alle drie ongeveer 2.500 keer voor, Florentina 1.400 keer en Florentine bijna 1.200 keer. Andere varianten zijn Florine, Florien en Florus. Flore komt bijna 900 keer voor en stijgt de laatste jaren in populariteit. Ook variant Flo wordt steeds populairder.

Wetenswaardigheden Florine

Florine is afgeleid van Florentius. In de dertiende eeuw leefde Floris V (1254-1296). Al op tweejarige leeftijd werd hij graaf van Holland en Zeeland, op zijn twaalfde werd hij meerderjarig verklaard en nam hij ook het bestuur van deze gebieden over.

Tijdens zijn bewind probeerde hij voortdurend zijn gebied te vergroten. Hij versloeg onder anderen de Friezen in West-Friesland en liet zich vervolgens heer van Friesland noemen, ook al slaagde hij er nooit in Friesland te veroveren. Onder zijn regering werd ook het aanzien van Holland vergroot; in zijn tijd is het grootste deel van de huidige buitengrenzen van Noord- en Zuid-Holland vastgesteld.

Aan zijn leven kwam een tragisch einde toen hij vanwege een conflict over de wolhandel zijn Engelse bondgenoot aan de kant zette ten gunste van zijn Franse bondgenoot. Men zegt dat de Engelse koning enkele ontevreden edelen vroeg Floris gevangen te nemen. Graaf Floris werd door onder anderen Gijsbrecht van Amstel en Gerard van Velsen gevangengenomen tijdens de valkenjacht.

Het nieuws hiervan lekte echter uit en omdat Floris onder het volk erg populair was, ontstond daar het plan hem te bevrijden. Een poging daartoe werd gedaan toen Floris vanuit het Muiderslot ergens anders heengebracht werd. Dit liep echter op een jammerlijke mislukking uit. Tijdens de vlucht werd Floris gedood door Gerard van Velsen.

Bekijk ook deze namen

Zoë, Fien, Sarah, Lisa, Nora, Livia, Fenne, Rosie, Tess, Rosa