Gilbert

Gilbert is afgeleid van Gijsbert

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Gilbert
  • Geboortekaartjes met de naam Gilbert
  • Geboortekaartjes met de naam Gilbert
  • Geboortekaartjes met de naam Gilbert
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Gilbert?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Gilbert

31%
37%
60%
12%
13%
21%

Welke kenmerken vind je bij Gilbert passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Gilbert

Gilbert is afgeleid van Gijsbert. Gijsbert is een Germaanse naam, die uit twee stammen bestaat: ‘gisil’ en ‘bert’ of ‘brecht’. ‘Gisil’ betekent ‘van edele afkomst’, er is ook een verband met ‘gijzelaar’. ‘Brecht’ betekent ‘glanzend, schitterend’. Daarmee betekent deze naam dus ‘stralend kind van edele afkomst’.

Gilbert is waarschijnlijk aan Gijsbert verwant, hoewel het eerste deel van de naam ook afgeleid kan zijn van de stam ‘geld’, wat ‘waarde’ betekent.

Aantallen en varianten Gilbert

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Gilbert als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Gilbert per jaar gegeven is

Gilbert is afgeleid van Gijsbert. Er zijn ruim 28.000 mannen met de naam Gijsbertus. Iets meer dan de helft van hen draagt de naam als volgnaam. 16.000 mannen heten Gijsbert, deze naam wordt twee keer zo vaak als eerste naam dan als volgnaam gegeven.

Het gebruik van Gijsbertus en Gijsbert neemt de laatste veertig jaar af. Gijs wordt daarentegen steeds vaker gebruikt. Er zijn inmiddels 9.000 mannen met die naam. Gijsberta en Gijsbertha komen samen bijna 17.000 keer voor.

Andere vrouwelijke varianten, zoals Gijsberdina, Gijsbertje en Gijsje zijn aanmerkelijk minder populair, met respectievelijk zo’n 2.500, 1.600 en 1.300 dragers. Gilbert komt bijna 2.500 keer voor.

De naam Jip is waarschijnlijk een verkorte vleivorm van Gijsbert. Deze naam komt ruim 3.000 keer voor en is vooral bekend vanwege Jip en Janneke, de kinderboekenserie van Annie M.G. Schmidt.

Wetenswaardigheden Gilbert

Gilbert is afgeleid van Gijsbert. De theoloog Gijsbert Voet (1589-1676), die zijn naam naar Gisbertus Voetius latiniseerde, was hoogleraar en predikant en had een grote invloed op de protestantse kerk.

Hij nam onder meer deel aan de Dordtse Synode (1618/1619) en was een van de vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie, een hervormingsbeweging die het belang van Bijbelse principes in het dagelijks leven benadrukte.

Namen die lijken op Gilbert

Jip, Gijsje, Gijs, Gijsberdina, Gijsberta, Gijsbertha, Gijsbertus, Gijsbertje

Bekijk ook deze namen

Joep, Jake, Siem, Stijn, James, Arthur, Moos, Benjamin, Aiden, Mohamed