Guurtruida

Guurtruida is afgeleid van Geertruida

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Guurtruida
  • Geboortekaartjes met de naam Guurtruida
  • Geboortekaartjes met de naam Guurtruida
  • Geboortekaartjes met de naam Guurtruida
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Guurtruida?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Guurtruida

8%
 0%
67%
 0%
17%
8%

Welke kenmerken vind je bij Guurtruida passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Guurtruida

Guurtruida is afgeleid van Geertruida. Geertruida is een Germaanse meisjesnaam, waarvan de betekenis niet helemaal duidelijk is. Het eerste deel komt van ‘ger’, wat ‘speer’ betekent. Het tweede deel kan diverse betekenissen hebben, ‘thrud’ of ‘trud’ betekende oorspronkelijk ‘kracht’, later werd dit ‘vertrouwd, geliefde’. Het kan dus betekenen ‘krachtig met de speer’ of ‘zij die met de speer vertrouwd is’.

In de middeleeuwen was de naam Geertruida in West-Europa bijzonder geliefd. Dit werd mede veroorzaakt door de populariteit van de heilige Gertrudis van Nijvel (626-659), een populariteit die zich vanuit de zuidelijke Nederlanden verder over Europa verspreidde.

Aantallen en varianten Guurtruida

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Guurtruida als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Guurtruida per jaar gegeven is

Guurtruida is afgeleid van Geertruida. Er zijn bijna 120.000 vrouwen met de naam Geertruida; de meesten van hen zijn voor 1970 geboren. Zo’n 40.000 vrouwen heten Gertruda, Geertruda komt 11.000 keer voor, de naam Gertrudis wordt door 10.000 vrouwen en bijna 5.000 mannen gedragen.

Geertje is een verkorting van Geertruida, hoewel het ook een variant op Gerard kan zijn. 34.000 vrouwen dragen deze naam.

Ook Geerdina, een naam die bijna 3.000 keer voorkomt, zou een afkorting van Geertruida kunnen zijn.

Dankzij kleine verschillen in schrijfwijze zijn er heel wat varianten van Geertruida, zoals Gertrud, Geertrui, Gertruida en Geertrudis. Ook Guurtruida komt een enkele keer voor.

Wetenswaardigheden Guurtruida

Guurtruida is afgeleid van Geertruida. In een onderzoek uit 1947 naar de meest voorkomende namen, kwam Geertruida op de 16e plaats van populaire meisjesnamen terecht en Geertje op nummer 17.

Bekijk ook deze namen

Isabella, Sophie, Lauren, Jill, Emily, Rosa, Ivy, Livia, Loïs, Milou