Guus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Guus
  • Geboortekaartjes met de naam Guus
  • Geboortekaartjes met de naam Guus
  • Geboortekaartjes met de naam Guus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Guus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Guus

46%
70%
28%
23%
11%
9%

Welke kenmerken vind je bij Guus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Guus

Guus is een Nederlandse naam en betekent ‘vermeerderaar’ of ‘beroemde vreemdeling’. De naam kan een afkorting zijn van twee verschillende namen: Augustus of Gustaaf.

Augustus betekent ‘geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig’. Letterlijk betekent het ‘vermeerderaar’. De naam is afkomstig van het Latijnse werkwoord ‘augere’, dat ‘vermeerderen’ betekent.

Augustus was de bijnaam van de eerste keizer van Rome en de keizers na hem namen die naam ook aan. De maand augustus is naar deze keizer vernoemd.

Gustaaf is een Zweedse naam. Waarschijnlijk betekent het ‘steun der Götar’. De Götar zijn de inwoners van Götaland. Dit is een gebied in het zuiden van Zweden.

De naam kan ook verband houden met de Slavische naam Gotislaw. Dat betekent ‘beroemde vreemdeling’.

Aantallen en varianten Guus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Guus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Guus per jaar gegeven is

De jongensnaam Guus komt ruim 6.800 keer voor in Nederland. De laatste decennia is de populariteit van de naam sterk gestegen. In 1980 werden 45 kinderen Guus genoemd, inmiddels zijn dat er regelmatig bijna tien keer zoveel.

Ook de vrouwelijke variant Guusje wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Inmiddels zijn er bijna 3.000 vrouwen en meisjes die zo heten. De naam wordt vooral als eerste naam gegeven.

Wetenswaardigheden Guus

Guus Kuijer

Guus Kuijer (1942) is auteur van diverse kinderboeken. Hij werd onder meer bekend met zijn boeken over Madelief, een serie die ook verfilmd werd. Hij won met zijn boeken diverse Gouden en Zilveren Griffels, de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur en andere literaire prijzen.

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis zingt Nederlandstalige popmuziek. Het is opvallend dat de naam Guus in 2005 plots populairder werd. In dit jaar had Guus Meeuwis een gigantische hit met het nummer Geef Mij Je Angst.

Guus Hiddink

Guus Hiddink is een Nederlandse voetbaltrainer. Van 1994 – 1998 en van 2014 – 2015 was hij de bondscoach van het Nederlands elftal. Nadat hij zes keer landskampioen werd met PSV, werd Guus benoemd tot ereburger van de stad Eindhoven.

Guus Geluk

Guus Geluk is een personage uit de strip Donald Duck. De gans is de neef en grote rivaal van Donald. Hij heeft altijd geluk en strijd met Donald om de liefde van Katrien. In het Engels heet hij Gladstone Gander.

Namen die lijken op Guus

Guusje

Bekijk ook deze namen

David, Dex, Stijn, Jan, Thomas, Boris, Jaxx, Nathan, Fedde, Tom