Leo

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Leo
  • Geboortekaartjes met de naam Leo
  • Geboortekaartjes met de naam Leo
  • Geboortekaartjes met de naam Leo
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Leo?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Leo

35%
69%
33%
19%
11%
24%

Welke kenmerken vind je bij Leo passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Leo

Leo is een jongensnaam die mogelijk afgeleid is van het Latijnse woord ‘leo’ of het Griekse woord ‘leoon’, die allebei ‘leeuw’ betekenen.

Ook kan Leo een verkorting zijn van namen als Leonhard of Leopold. In deze namen is ‘leo’ gelijkgetrokken met ‘leeuw’, maar heeft het vermoedelijk een oudere, Germaanse betekenis. Wellicht ‘genadig’ of ‘beroemd’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Leo

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Leo als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Leo per jaar gegeven is

Er zijn ongeveer 10.000 mannen die Leo heten. De populairste variant van de naam is Leonie. Deze naam is sinds 1980 populair geworden en komt zo’n 17.500 keer voor. Bijna 1.000 vrouwen schrijven hun naam als Léonie. 11.500 mannen heten Leon, bij nog eens 4.000 mannen wordt de naam geschreven als Léon. Beide varianten worden met name sinds 1970 gebruikt. Ook de naam Lio wordt steeds populairder.

De variant Leontine komt bijna 3.000 keer voor, Leontien ongeveer 1.200 keer. Minder vaak gebruikt worden vormen als Leona, Leoni en Leontina.

Ook Lee is een variant op Leo, hoewel deze naam ook afgeleid kan zijn van Helena, dat ‘de stralende, de schitterende’ betekent. 1.000 mannen en 700 vrouwen heten Lee.

Wetenswaardigheden Leo

Leo Tolstoj (1828-1910) is een Russische auteur. Hij is bekend geworden met zijn meesterwerken Oorlog en vrede (1865-1869) en Anna Karenina (1877).

In Oorlog en vrede beschrijft hij verschillende gebeurtenissen onder het Russische volk uit de periode 1805 tot 1812, toen Napoleon probeerde Rusland te veroveren. Tolstoj wisselt beschrijvingen van het dagelijks leven van de hoofdpersonen af met beschrijvingen van veldslagen en andere grote gebeurtenissen.

Anna Karenina gaat over Anna, die getrouwd is met de hooggeplaatste ambtenaar Aleksej Aleksandrovitsj Karenin, maar verliefd wordt op graaf Vronski. Een belangrijk thema in het boek is de verhouding tussen liefde en eerlijkheid tegenover anderen en tegenover jezelf.

Namen die lijken op Leo

Lio, Lee, Leoni, Leontien, Leontina, Leontine, Leon, Leona, Leonie

Bekijk ook deze namen

Jan, Oscar, Jens, Johannes, Olivier, Liam, Floris, Roan, Hidde, Noud