Hannah

Hannah is wereldwijd een populaire naam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Hannah
  • Geboortekaartjes met de naam Hannah
  • Geboortekaartjes met de naam Hannah
  • Geboortekaartjes met de naam Hannah
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hannah?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hannah

73%
38%
40%
24%
12%
29%

Welke kenmerken vind je bij Hannah passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hannah

Hannah is een meisjesnaam die mogelijk een variant is van de Hebreeuwse naam Hanna. Deze naam betekent: ‘Hij (God) heeft mij begenadigd’. Hanna was de moeder van de profeet Samuël.

Hannah kan ook zijn afgeleid van Hans, een verkorte vorm van Johannes. Dan betekent de naam ongeveer hetzelfde, namelijk ‘God is genadig’.

Ook is er een verband mogelijk tussen Hannah en Germaanse namen die met ‘hag’ beginnen. Dit betekent ‘haag, omheining, bescherming’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Hannah

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Hannah als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Hannah per jaar gegeven is

De naam Hannah staat in de top 50 van meest populaire meisjesnamen. De naam is al sinds 1970 in gebruik, maar voor lange tijd was de naam niet erg geliefd. Eind jaren ’90 werd de naam Hannah steeds vaker gebruikt en vanaf 2012 is de naam alleen maar verder gestegen in populariteit. In Nederland komt de naam zo’n 6.600 keer voor, en ook nog eens bijna 3.000 keer als tweede naam. De spelling zonder h, Hanna, is bijna 6.000 keer als babynaam gekozen.

Ook wereldwijd doet Hannah het goed als babynaam. In onder andere Canada, Oostenrijk en Schotland staat de naam in de top tien. In Duitsland is Hannah zelfs de nummer 2 van populairste meisjesnamen. Alleen Emma werd daar vaker gegeven.

Hannah is mogelijk afgeleid van Hans. Die naam wordt door 33.500 mannen gedragen. Hij werd vooral veel gebruikt tussen 1930 en 1970 en wordt meestal als eerste naam gegeven.

Hanneke, de naam van ruim 4.500 vrouwen, was vooral tussen 1975 en 1985 geliefd. Hanne komt ongeveer 1.000 keer voor. De naam Han wordt als jongensnaam gebruikt, hoewel er ook wel vrouwen met deze naam zijn. Han komt ruim 2.000 keer voor.

Hannelore is een uit het Duits afkomstige samentrekking uit Hanna en Eleonora, een naam die ‘God is mijn licht’ of ‘medelijden’ betekent.

Andere, minder gebruikte varianten van de naam zijn Hannie, Hanny en Hannes.

Wetenswaardigheden Hannah

Palindroom

De naam Hannah is een palindroom. Dat betekent dat het woord perfect symmetrisch is. Als je het van achter naar voren leest, staat er hetzelfde als wanneer je het van voor naar achter leest.

Hannah Montana

Hannah Montana is het alter ego van zangeres Miley Cyrus. Disney maakte van 2006 tot 2011 een tv-serie over de fictieve avonturen van deze popster. De serie volgt tiener Miley, die graag popster wil worden. Dit lukt haar door zich te vermommen als Hannah Montana. Als ze de blonde pruik weer afzet, verandert ze terug in een gewoon meisje. Zo zorgt Hannah ervoor dat Miley een normaal leven kan leiden.

Girls

Hannah Horvath is het hoofdpersonage uit de hitserie Girls. De serie werd geschreven door Lena Dunham, die ook de rol van Hannah op zich nam. Het verhaal volgt Hannah nadat ze in geldnood komt. Daarom trekt ze noodgedwongen in bij haar nichtje. Hier krijgt ze een paar rare huisgenoten bij cadeau.

Hannah Baker

Hannah Baker is een van de hoofdpersonen in de serie 13 Reasons Why. De herinneringen van dit personage drijven het verhaal. Centraal staan de relaties van Hannah met de andere personages. Hannah wordt gespeeld door actrice Katherine Langford.

Namen die lijken op Hannah

Hannes, Hanneke, Hannelore, Hannie, Hanny, Han, Hanne

Bekijk ook deze namen

Vera, Fenne, Sofie, Sophie, Roos, Nova, Tess, Liz, Iris, Julie