Hanneke

Hanneke is afgeleid van Hans

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Hanneke
  • Geboortekaartjes met de naam Hanneke
  • Geboortekaartjes met de naam Hanneke
  • Geboortekaartjes met de naam Hanneke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hanneke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hanneke

71%
37%
36%
23%
12%
16%

Welke kenmerken vind je bij Hanneke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hanneke

Hanneke is afgeleid van Hans. Hans is een jongensnaam die een verkorte vorm van Johannes is. Dit is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘God is genadig’. Johannes is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam, allereerst vanwege Johannes de Doper, maar ook door Johannes, de discipel van Jezus. Vermoedelijk is Hans uit Duitsland afkomstig.

De vrouwelijke variant Hanna kan ook afkomstig zijn van de zelfstandig voorkomende Hebreeuwse naam Hanna, die betekent: ‘Hij (God) heeft mij begenadigd’. Hanna was de moeder van de profeet Samuël.

Ook is er een verband mogelijk met Germaanse namen die met ‘hag’ beginnen. Dit betekent ‘haag, omheining, bescherming’.

Aantallen en varianten Hanneke

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Hanneke als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Hanneke per jaar gegeven is

Hanneke is afgeleid van Hans. De naam Hans wordt door 33.500 mannen gedragen. Hij werd vooral veel gebruikt tussen 1930 en 1970 en wordt meestal als eerste naam gegeven.

Hanna komt bijna 5.500 keer voor, gespeld als Hannah wordt de naam zo’n 4.500 keer gebruikt. Hannah is sinds ongeveer 1970 in gebruik en werd tot 2000 steeds populairder. Hanna was al langer in gebruik, maar werd de afgelopen decennia ook vaker gebruikt. Hanneke, de naam van ruim 4.500 vrouwen, was vooral tussen 1975 en 1985 geliefd. Hanne komt ongeveer 1.000 keer voor.

De naam Han wordt vooral door mannen gedragen, hoewel er ook wel vrouwen met deze naam zijn. Han komt ruim 2.000 keer voor. Hannelore is een uit het Duits afkomstige samentrekking uit Hanna en Eleonora, een naam die ‘God is mijn licht’ of ‘medelijden’ betekent.

Andere, minder gebruikte varianten van de naam zijn Hannie, Hanny en Hannes.

Wetenswaardigheden Hanneke

Hanneke is afgeleid van Hans. In 1966 werd de politieke partij Democraten ’66 of D66 opgericht. De belangrijkste initiatiefnemers heetten allebei Hans: Hans van Mierlo (1931-2010) en Hans Gruijters (1931-2005). Ze wilden het toenmalige politieke stelsel hervormen en democratiseren. De partij viel op door de vernieuwende ideeën en kreeg bij de verkiezingen in 1967 meteen al zeven zetels.

Hans Gruijters zou voor D66 onder anderen Kamerlid en minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer worden. Hans van Mierlo was onder anderen fractievoorzitter, minister van Defensie en lid van de Eerste Kamer.

Namen die lijken op Hanneke

Hannes, Hannelore, Hannie, Hanny, Han, Hannah, Hanne

Bekijk ook deze namen

Benthe, Lieke, Jill, Nora, Linde, Iris, Amber, Fenna, Loua, Noë