Harald

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Harald
  • Geboortekaartjes met de naam Harald
  • Geboortekaartjes met de naam Harald
  • Geboortekaartjes met de naam Harald
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Harald?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Harald

6%
20%
20%
8%
11%
11%

Welke kenmerken vind je bij Harald passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Harald

Harald is een Germaanse naam die is ontstaan uit de naamstammen ‘her’ en ‘wald’. ‘Her’ betekent ‘heer, leger’, ‘wald’ staat voor ‘heersen’. De naam betekent dus ongeveer ‘krijgsheer’.

De naam verspreidde zich vooral vanuit Scandinavië over Europa, een aantal Deense en Noorse koningen droeg bijvoorbeeld deze naam.

Aantallen en varianten Harald

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Harald als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Harald per jaar gegeven is

Harald was vooral populair rond 1970. Hoewel de naam al langer in gebruik was, kwam hij niet veel voor, totdat rond 1960 de populariteit begon toe te nemen. Na 1973 nam het gebruik ervan weer snel af. In totaal heten ruim 2.500 mannen Harald.

De naam Harold wordt vaker gebruikt. Deze naam wordt door bijna 7.000 mannen gedragen. Hier is dezelfde ontwikkeling te zien: een populariteitspiek rond 1970, terwijl de naam ervoor en erna niet veel gebruikt wordt.

Wetenswaardigheden Harald

De huidige koning van Noorwegen draagt de naam Harald. Harald V (1937) volgde in 1991 zijn vader Olaf V op. Hij is de peetoom van prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix.

Ook de man die beschouwd wordt als de eerste koning van Noorwegen heette Harald. Volgens de legende wees de vrouw met wie hij wilde trouwen hem af omdat hij niet machtig genoeg was. Daarop ging hij de strijd aan om zijn rijk – tot dan toe enkele kleine en verspreide rijken in het zuidoosten van het huidige Noorwegen – te vergroten en veroverde diverse gebieden, waardoor Noorwegen één rijk werd. Het is overigens niet duidelijk wat de precieze grenzen ervan waren.Hase

Namen die lijken op Harald

Harold

Bekijk ook deze namen

Jack, Otis, Julian, Dex, Jan, Hidde, Mohamed, Alexander, Mick, Jason