Jasmijn

Jasmijn is de Nederlandse variant van Yasmin

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jasmijn
  • Geboortekaartjes met de naam Jasmijn
  • Geboortekaartjes met de naam Jasmijn
  • Geboortekaartjes met de naam Jasmijn
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jasmijn?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jasmijn

83%
33%
27%
24%
18%
16%

Welke kenmerken vind je bij Jasmijn passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jasmijn

Jasmijn is een meisjesnaam, die oorspronkelijk een plantennaam is. De jasmijnstruik is een lage struik met witte bloemen. De naam is afgeleid van het Arabische woord voor deze plant, ‘yasamin’ en de naam Yasmin. Dit betekent ‘geschenk van God’.

Van de bloemen van de jasmijn wordt thee gezet. Ook wordt er parfum van gemaakt. Boeddhisten en Hindoes zien de plant als een symbool voor reinheid. Daarom wordt hij vaak gebruikt bij offerceremonies. In China is het bovendien een symbool van vrouwelijkheid en schoonheid.

In de Middeleeuwen werd het woord ‘jesminne’ gebruikt om de heilige maagd Maria aan te duiden.

Aantallen en varianten Jasmijn

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jasmijn als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jasmijn per jaar gegeven is

De naam Jasmijn komt in Nederland rond de 9.200 keer voor als eerste voornaam, en nog eens 5.000 keer als tweede naam. De naam stond een tijd in de top 20 van populairste meisjesnamen. Vanaf 2016 nam het gebruik iets af, maar de naam staat nog steeds in de top 50.

Jasmijn is een typisch Nederlandse naam, vooral vanwege de ‘ij’-klank, die in het buitenland niet veel voorkomt. Buiten ons land zal je deze meisjesnaam dus ook niet zo snel tegenkomen.

De naam Jasmijn is een afgeleide van Yasmin. Die naam komt ongeveer 2.000 keer voor, meestal als eerste naam. De naam wordt sinds 1960 af en toe gebruikt, maar komt pas sinds het einde van de jaren tachtig regelmatig voor.

Yasmine wordt met name vanaf 2000 vaak gebruikt. Deze naam komt ruim 2.000 keer voor, eveneens meestal als eerste naam. Een andere variant is Yasmina. Die naam wordt iets minder vaak gebruikt, namelijk zo’n 1.500 keer. Sinds halverwege de jaren negentig wordt Yasmina vaker gebruikt.

Yasemin komt ongeveer 900 keer voor. Deze naam was met name in de jaren tachtig en negentig in gebruik.

Wetenswaardigheden Jasmijn

Jasmijn Vriethoff

Jasmijn Vriethoff is een Nederlandse actrice. Ze was te zien in de series De meisjes van Thijs en in de rol van Maya Roozen in de jongerensoap SpangaS. Jasmijn is nu vooral actief op het toneel, met theatercollectief De Theatergroep.

Namen die lijken op Jasmijn

Jazz, Jasmine, Yasemin, Yasmina, Yasmine

Bekijk ook deze namen

Naomi, Maeve, Hanna, Anna, Lisa, Emma, Nova, Vera, Elena, Sophie