Just

Just is afgeleid van Joost

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Just
  • Geboortekaartjes met de naam Just
  • Geboortekaartjes met de naam Just
  • Geboortekaartjes met de naam Just
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Just?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Just

30%
71%
 5%
30%
12%
18%

Welke kenmerken vind je bij Just passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Just

Just is afgeleid van Joost. Joost is een jongensnaam die afkomstig is van Jodocus, maar het zou ook een variant van Justus kunnen zijn.

Jodocus is een Bretonse naam die betekent ‘ervaren in de strijd’. Men verbond de naam ook wel aan het Griekse woord ‘iodokus’, dat ‘pijlen bevattend’ betekent. Justus komt uit het Latijn en betekent ‘rechtvaardig, rechtschapen’.

Aantallen en varianten Just

Just is afgeleid van Joost. Joost komt ruim 22.000 keer voor, meestal als eerste naam. Vanaf ongeveer 1970 nam de populariteit van deze naam snel toe, maar al rond 1980 nam het gebruik van de naam Joost langzaam weer af.

Joyce stamt via de tegenwoordig nog maar nauwelijks gebruikte naam Josse af van Jodocus. Tot aan de veertiende eeuw was deze naam in gebruik als jongensnaam, tegenwoordig is het een meisjesnaam. In totaal zijn er 22.000 vrouwen die Joyce heten.

Evenals Josse wordt ook Jodocus tegenwoordig vrijwel niet meer gebruikt. Wel komt af en toe Judocus voor. Er zijn ongeveer 800 mannen met deze naam.

Ook de namen Justus en Justin zijn afgeleid van Joost. Justus komt ongeveer 2.000 keer voor. Justin is een erg populaire naam. Er zijn ongeveer 12.000 mannen en jongens die deze naam dragen. De afkorting Just komt bijna 600 keer voor.

Wetenswaardigheden Just

Just is afgeleid van Joost. Joost van den Vondel (1587-1679) was een Nederlandse dichter en toneelschrijver. Het Vondelpark in Amsterdam is naar hem vernoemd. In zijn werk oefende hij vaak kritiek uit op de staat, bijvoorbeeld op de terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt.

Sommige van zijn toneelstukken waren bijzonder populair, zoals Gijsbrecht van Aemstel. Jarenlang werd dit op nieuwjaarsdag opgevoerd. Pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw nam de populariteit ervan af, maar ook in de jaren daarna werd het stuk nog wel opgevoerd.

Namen die lijken op Just

Justin, Joyce, Josse, Judocus, Justus, Jodocus

Bekijk ook deze namen

Milan, Oliver, Willem, Aiden, James, Vince, Hidde, Lucas, Noud, Joshua