Luc

Luc is afgeleid van Lucas

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Luc
  • Geboortekaartjes met de naam Luc
  • Geboortekaartjes met de naam Luc
  • Geboortekaartjes met de naam Luc
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Luc?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Luc

40%
64%
19%
30%
17%
23%

Welke kenmerken vind je bij Luc passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Luc

Luc is afgeleid van Lucas. Lucas is een jongensnaam die is afgeleid van Lucanus. Waarschijnlijk is het een verkorting van de naam Lucanus, die ‘afkomstig uit Lucanië’ betekent. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

Lucas is de naam van de derde evangelist en schrijver van het boek Handelingen, dat over de wederwaardigheden van de apostelen gaat. Veel daarvan maakte Lucas zelf mee, hij vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

Hoewel Lucas al vroeg vereerd werd, duurde het tot de twaalfde eeuw voor zijn naam in ons deel van Europa in gebruik kwam.

Aantallen en varianten Luc

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Luc als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Luc per jaar gegeven is

Luc is afgeleid van Lucas. Lucas is een populaire jongensnaam. Hij is het afgelopen decennium erg populair geworden en staat al bijna 10 jaar in de top 10 van populairste jongensnamen. De laatste jaren staat hij zelfs in de top 3. In 2003 werden bijna 1.000 jongens zo genoemd. Daarna nam het gebruik iets af, maar het blijft een top 10-naam.

In totaal heten ongeveer 36.600 mannen en jongens Lucas. Geschreven als Lukas komt hij ongeveer 5.000 keer voor.

Ook buiten Nederland is Lucas een geliefde naam. In zes andere landen staat de naam in de top 5, waaronder Australië, Zweden, Frankrijk en Canada.

De verkorting Luuk is een naam die door 12.500 mannen en jongens gedragen wordt. Ook deze naam werd vooral de afgelopen jaren veel gebruikt. Luke komt 2.500 keer voor, Luc 6.500 keer. Overigens zou Luc ook een verkorting van Lucius kunnen zijn, een naam met de betekenis ‘licht’. De naam Loek komt ongeveer 2.400 keer voor.

Lucas wordt ook wel verkort tot Luca. Deze naam wordt voor zowel jongens als meisjes gebruikt. Als jongensnaam komt hij 6.000 keer voor, als meisjesnaam bijna 1.300 keer. Luka komt bijna 1.300 keer voor als jongensnaam en bijna 600 keer als meisjesnaam.

Wetenswaardigheden Luc

Lucas Grabeel

Luc is afgeleid van Lucas. De meeste mensen kennen Lucas als Ryan Evans in de musicalreeks High School Musical. Hierin kon hij al zijn talenten voor dansen, zingen en acteren laten zien.

Lucas and Steve

Lucas de Wert en Steven Jansen vormen samen het dj-duo Lucas & Steve. Ze scoorden hits met nummers als Summer on You en Up Till Dawn.

Lucas Hernández

Lucas Hernández is een Spaans-Franse voetballer. In 2018 start hij bij het nationale elftal van Frankrijk. Met dit team schopt hij het gelijk tot de finale van het WK Voetbal, die ze ook gewonnen hebben.

George Lucas

George Lucas is een bekende regisseur van Hollywoodfilms. Zijn grootste roem heeft hij te danken aan de Star Wars-films. Deze bedacht en maakte hij. Daarnaast bedacht hij Indiana Jones en was hij lange tijd de eigenaar van Pixar.

Namen die lijken op Luc

Loek, Luca, Lucanus, Luka, Lukas, Luke, Luuk

Bekijk ook deze namen

Lars, Finn, Stijn, Jurre, Guus, Sven, Otis, Tim, Jaxx, David