Luca

Luca is sinds 2000 een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Luca
  • Geboortekaartjes met de naam Luca
  • Geboortekaartjes met de naam Luca
  • Geboortekaartjes met de naam Luca
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Luca?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Luca

49%
60%
12%
25%
14%
34%

Welke kenmerken vind je bij Luca passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Luca

Luca betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. De naam is een variant van Lucas. Die naam is weer een afgeleide van Lucanus. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

Lucas is de naam van de derde evangelist en schrijver van het boek Handelingen, dat over de wederwaardigheden van de apostelen gaat. Veel daarvan maakte Lucas zelf mee, hij vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

Hoewel Lucas al vroeg vereerd werd, duurde het tot de twaalfde eeuw voor zijn naam in ons deel van Europa in gebruik kwam.

Aantallen en varianten Luca

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Luca als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Luca per jaar gegeven is

Luca wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt. Als jongensnaam komt hij bijna 10.000 keer voor, als meisjesnaam zo’n 1.500 keer. Als jongensnaam is hij sinds het begin van het millennium steeds populairder geworden. Hij staat dan ook in de top 10 van populairste jongensnamen.

Spellingsvariant Luka komt bijna 1.300 keer voor als jongensnaam en bijna 600 keer als meisjesnaam.

Ook buiten Nederland is Luca een populaire naam. In Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije staat de naam in de top 20. In Italië was het lange tijd een van de vaakst gegeven namen, maar de populariteit neemt daar de laatste jaren af.

Luca is afgeleid van Lucas. Lucas is een populaire jongensnaam. Hij is het afgelopen decennium erg populair geworden en staat al bijna tien jaar in de top-10 van populairste jongensnamen.

In 2003 werden bijna 1.000 jongens Lucas genoemd. Daarna nam het gebruik iets af, maar het is nog altijd een extreem populaire voornaam voor jongens.

In totaal heten bijna 28.500 mannen en jongens Lucas. Geschreven als Lukas komt hij ongeveer 5.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Luca

Beroemde baby’s

Luca is een geliefde jongensnaam onder beroemdheden. Zo hebben acteur Colin Firth, zangeres Hilary Duff en acteur Gabriel Macht allemaal een zoontje met deze naam. Ook wereldster Audrey Hepburn noemde haar zoon Luca.

Luca Pacioli

Luca Pacioli was een Italiaanse wiskundige die veel samenwerkte met Leonardo da Vinci. Samen schreven ze over de wiskunde achter de gulden snede. Dit is de ideale verhouding tussen verschillende delen van een afbeelding. Deze verhouding komt veel voor in de natuur en wordt universeel beschouwd als mooi.

Loes Luca

Loes Luca is actrice, zangeres en cabaretier. Ze is bekend van de muzikale serie ’t Schaep met de 5 Pooten. Daarnaast speelde ze in de films Ja zuster, nee zuster en Lepel. Ook speelde ze een aantal solovoorstellingen, waaronder Moordwijven, waarin ze vijf verschillende vrouwen speelt.

Namen die lijken op Luca

Loek, Luc, Lucanus, Luka, Lukas, Luke, Luuk

Bekijk ook deze namen

Isa, Mees, Sanne, Puck, Daan, Juul, Charlie, Noa, Bo, Sem