Mozes

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mozes
  • Geboortekaartjes met de naam Mozes
  • Geboortekaartjes met de naam Mozes
  • Geboortekaartjes met de naam Mozes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mozes?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mozes

23%
60%
46%
18%
12%
26%

Welke kenmerken vind je bij Mozes passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mozes

Mozes komt uit het Hebreeuws. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Egyptische woord ‘mes’, dat ‘zoon’ betekent.

In de Bijbel wordt Mozes in een rieten mandje in de Nijl gelegd door zijn moeder, om de slavernij en vervolging van de Israëlieten in Egypte te ontlopen. Hij wordt door de dochter van de farao gevonden en geadopteerd door de koninklijke familie. Hierdoor wordt hij prins van Egypte.

Als hij erachter komt dat hij eigenlijk een Hebreeër is, smeekt hij de farao om zijn volk vrij te laten. Als de farao dit weigert, stuurt God tien plagen naar Egypte. Hierdoor kunnen de Israëlieten Egypte ontvluchten. Mozes leidt hen veertig jaar lang door de woestijn, waar hij de Tien Geboden ontvangt. Uiteindelijk bereiken ze het beloofde land. Mozes is dan al overleden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Mozes

De naam Mozes is in Nederland niet zo heel populair. Hij komt in totaal ongeveer 500 keer voor, meestal als volgnaam. Het gebruik van deze naam nam lang af, maar is sinds 2010 toch weer iets aan het stijgen.

De afkorting Moos komt nog niet zo lang voor in Nederland. Hij bestond in de jaren ’80, maar werd pas eind jaren ’90 populairder. Varianten Musa en Moesa worden ook steeds vaker gebruikt.

Wetenswaardigheden Mozes

De Nederlandse humorist Mozes Tailleur werd beroemd door zijn moppenbundels over Sam en Moos. Van deze boeken werden ruim 1,6 miljoen exemplaren verkocht en de moppen stonden te boek als typische Joodse humor.

De grappen zijn anno 2018 sterk gedateerd. De karikaturale manier waarop de joodse handelaren Moos en Sam worden neergezet, zowel in de moppen als de bijbehorende afbeeldingen, worden tegenwoordig eerder gezien als kwetsend en niet zozeer als grappig.

Namen die lijken op Mozes

Moesa, Moussa, Musa, Moos

Bekijk ook deze namen

Owen, Alexander, Jan, Liam, Jack, Mason, Jason, Lucas, Stijn, Jace