Jack

Jack is wereldwijd een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jack
  • Geboortekaartjes met de naam Jack
  • Geboortekaartjes met de naam Jack
  • Geboortekaartjes met de naam Jack
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jack?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jack

19%
89%
15%
23%
7%
34%

Welke kenmerken vind je bij Jack passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jack

Jack is een Engelse naam waarvan de betekenis onzeker is. Over de herkomst van deze naam zijn de meningen verdeeld.

Er wordt wel gezegd dat Jack is afgeleid van Jacob. De naam Jacob komt uit het Hebreeuws, maar de precieze betekenis ervan is onzeker. Mogelijk is het ‘hij zal beschermen’. Vanwege het verhaal van Jakob en Ezau in de Bijbel wordt de naam vaak verklaard als ‘bedrieger, hielenlichter’.

Anderen zeggen dat Jack juist een verkorte vorm is van Johannes. Johannes is een Hebreeuwse naam die ‘God is genadig’ betekent. 

Aantallen en varianten Jack

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jack als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jack per jaar gegeven is

De jongensnaam Jack komt in Nederland ongeveer 6.000 keer voor. Voor het jaar 2000 was de naam nog niet erg populair in Nederland. Ieder jaar kregen nog geen 50 jongens deze naam.

Vanaf 2006 groeide de naam Jack sterk in populariteit. In 10 jaar tijd werd het aantal jongetjes dat de naam Jack kreeg ruim vier keer zo hoog. Werden er in 2006 nog 70 Jacks geboren, in 2021 waren dit er maar liefst 353. De naam stijgt nog steeds in gebruik.

Jack is vooral in Engelstalige landen een populaire jongensnaam. In Engeland, Ierland, Schotland, Australië en Nieuw-Zeeland staat de naam in de top 3 van populairste jongensnamen.

Jack is afgeleid van Jacob. Jacob komt ruim 102.000 keer voor. Geschreven als Jakob komt de naam ruim 13.000 keer voor. Voorheen kregen meisjes wel de verkleinde vorm Jacobje. Er zijn nog bijna 2.000 vrouwen met die naam.

Wetenswaardigheden Jack

Jack is vooral internationaal een populaire jongensnaam. Er zijn dan ook veel bekende personen die deze naam dragen. Maar ook in Nederland is de naam populair. Veel bekende Nederlanders noemen hun kindje Jack.

Jack Sparrow

Jack Sparrow is het bekende personage uit de filmserie Pirates of the Caribbean. Deze bijzondere piraat wordt gespeeld door Johnny Depp. De eerste film, The Curse of the Black Pearl, kwam uit in 2003 en verklaard mogelijk de toename in populariteit van de naam Jack. De filmserie werd een groot succes, die ruim 4 miljard dollar opleverde. Hiermee staat de serie in de top 20 van meest succesvolle filmreeksen.

Jack Black

Jack Black is een Amerikaanse acteur en tevens muzikant. Hij brak door met zijn rol in de film High Fidelity, een muzikale komedie uit 2000. Onder kinderen wordt hij mogelijk herkent als Kong Fu Panda, een animatiefilm waar Jack Black de stem van het hoofdpersonage insprak. Voor zijn rol in The School of Rock werd hij genomineerd voor een Golden Globe.

Bekende Nederlandse baby’s

Veel bekende Nederlanders kiezen Jack als naam voor hun baby. Zo heeft Twan Huys een zoontje genaamd Jack, net als Thomas Berge en Reinout Oerlemans.

Bekijk ook deze namen

Pepijn, Willem, Jurre, Elias, Tim, Mohamed, Alexander, Benjamin, Jaxx, Xavi