Nella

Nella is afgeleid van Neeltje

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Nella
  • Geboortekaartjes met de naam Nella
  • Geboortekaartjes met de naam Nella
  • Geboortekaartjes met de naam Nella
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Nella?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nella

57%
25%
30%
27%
32%
27%

Welke kenmerken vind je bij Nella passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Nella

Nella is afgeleid van Neeltje. Neeltje is een meisjesnaam die is afgeleid van Cornelis. Waarschijnlijk houdt deze naam verband met het Latijnse ‘cornu’, wat ‘hoorn’ betekent, waarmee de betekenis dus ‘de gehoornde’ zou zijn. Dit is echter niet zeker.

Wel is bekend dat het een oude, Romeinse naam is. In de christelijke wereld werd de naam bekend door de in de Bijbel genoemde officier Cornelius.

Ook is het mogelijk dat Neeltje afkomstig is van Petronella. Dit is een vrouwelijke vorm van de oorspronkelijk Latijnse familienaam Petronius. Vermoedelijk stamt die naam af van het Etruskische woord ‘petro’ dat ‘geharde landman’ betekent of van het Latijnse ‘petro’. De betekenis hiervan is ‘steenbok’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Nella

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Nella als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Nella per jaar gegeven is

Nella is afgeleid van Neeltje. Jarenlang is Neeltje heel populair geweest en hoewel het gebruik ervan afgenomen is, zijn er ieder jaar nog steeds heel wat meisjes die deze naam krijgen. In totaal komt de naam Neeltje ruim 32.500 keer voor, vaak als eerste naam.

De variant Nelly kwam vooral tussen 1930 en 1950 voor. Als tweede naam wordt hij de laatste jaren weer wat vaker gebruikt. Er zijn ongeveer 7.000 vrouwen en meisjes met deze naam. Geschreven als Nellie komt hij bijna 2.500 keer voor. Een andere variant is Nelleke. 2.000 vrouwen en meisjes heten zo.

Af en toe komen vormen als Nella en Neline voor. Deze worden echter niet zo vaak gebruikt.Cornelis wordt voor jongens wel verkort tot Nelis. Deze naam komt ongeveer 1.100 keer voor.

Wetenswaardigheden Nella

Nella is afgeleid van Neeltje. Neeltje Jans is de naam van een werkeiland dat onderdeel is van de Oosterscheldekering. Op dit werkeiland bevindt zich een attractiepark met een informatiecentrum dat een expositie over de deltawerken biedt.

Het werkeiland is ontstaan door een zandplaat op te hogen. De naam van de zandplaat en later het werkeiland is afkomstig van een schip dat hier ooit vastgelopen is. Het schip was vermoedelijk niet vernoemd naar een bestaand persoon, zoals wellicht te verwachten was.

Men zegt wel dat Neeltje Jans een oude volksnaam is voor de godin Nehalennia. Deze godin werd in de tweede en derde eeuw vereerd door vissers, zeelui en handelaars. In die tijd waren er in wat nu Zeeland is, twee of drie stenen tempels van Nehalennia.

Namen die lijken op Nella

Neline, Nelly, Nellie

Bekijk ook deze namen

Loïs, Fien, Merel, Elise, Liv, Evi, Elena, Nova, Naomi, Lynn