Nout

Nout is afgeleid van Noud

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Nout
  • Geboortekaartjes met de naam Nout
  • Geboortekaartjes met de naam Nout
  • Geboortekaartjes met de naam Nout
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Nout?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nout

49%
80%
16%
45%
15%
16%

Welke kenmerken vind je bij Nout passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Nout

Nout is afgeleid van Noud. Noud is een Germaanse naam en betekent ‘heersen’. De jongensnaam komt van de Germaanse naamstam ‘wald’. Dat betekent ‘heersen’. De naam betekent dus eigenlijk ‘heersen’. De naam is echter een verkorte vorm van de Germaanse naam Arnout. Daardoor krijgt hij nog een extra betekenis.

De naam Arnout is samengesteld uit twee naamstammen, waarvan ‘wald’ er slechts een is. De andere stam is ‘Arn’ of ‘aran’, dat staat voor ‘adelaar’. Bij elkaar genomen betekent de naam dus ‘hij die heerst als een adelaar’. De naam wordt ook wel geschreven als Arnold of Arend.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Nout

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Nout als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Nout per jaar gegeven is

Nout is afgeleid van Noud. Hoewel Noud al sinds ongeveer 1970 gebruikt wordt, komt deze naam nog maar sinds enkele jaren vaker voor. Vanaf 2006 is het personage Noud Alberts te zien in de soap Goede tijden, slechte tijden. Sindsdien wordt de naam steeds vaker gegeven. Toch werd Noud pas vanaf 2011 écht populair. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 5.500 jongens en mannen die Noud heten.

Buiten Nederland komt de naam Noud vrijwel niet voor. De ‘au’-klank is lastig uit te spreken in andere talen. Ook de stamnaam Arnout is internationaal niet erg populair. In het buitenland is de variant Arnold gangbaarder.

Een variant is de schrijfwijze met een t, dus Nout. Deze komt zo’n 700 keer voor. Net als Noud wordt deze naam vooral als eerste naam gegeven. De naam wordt een enkele keer ook als Naud of Naut gespeld.

Wetenswaardigheden Nout

Noud Alberts

Nout is afgeleid van Noud. Noud Alberts is een personage in de populaire Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Hij wordt gespeeld door acteur Ruud Feltkamp. Sinds 2006 is zijn personage betrokken bij allerlei spannende avonturen in het fictieve Meerdijk.

Noud van Lierop

Noud van Lierop was een Nederlandse priester. Hij is vooral bekend geworden als verzetsstrijder. In het blad Katholieke Wereld Pers schreef hij artikelen tegen de opkomst van het nazisme. Hiervoor werd hij opgepakt en naar het kamp Dachau gedeporteerd. Vermoedelijk is hij daar in 1942 om het leven gekomen.

Namen die lijken op Nout

Naut, Naud

Bekijk ook deze namen

Thomas, Sepp, Cas, Arthur, Tom, Tygo, Mick, Joep, Benjamin, Owen