Pascale

Pascale is afgeleid van Paschalis

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Pascale
  • Geboortekaartjes met de naam Pascale
  • Geboortekaartjes met de naam Pascale
  • Geboortekaartjes met de naam Pascale
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Pascale?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Pascale

40%
49%
43%
25%
17%
25%

Welke kenmerken vind je bij Pascale passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Pascale

Pascale is afgeleid van Paschalis. Paschalis is een jongensnaam, die een Latijnse vorm is van het Aramese ‘pascha’. Dit betekent ‘geboren op paasdag’.

Pascha en Pasen zijn overigens niet helemaal gelijk te stellen. Pascha is het joodse feest waarbij de uittocht uit Egypte wordt herdacht, terwijl met Pasen Jezus’ dood en opstanding gevierd worden.

Al in de veertiende eeuw was de naam bekend in de Lage Landen.

Aantallen en varianten Pascale

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Pascale als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Pascale per jaar gegeven is

Pascale is afgeleid van Paschalis. Paschalis komt tegenwoordig maar nauwelijks voor, dit in tegenstelling tot Pascal. Er zijn 14.500 mannen en 1.300 vrouwen met die naam. Pascal is na 1960 populair geworden. Na 1980 nam het gebruik van de naam weer af.

De naam kent ook vrouwelijke varianten, namelijk Pascalle en Pascale. Pascalle komt 2.000 keer voor, Pascale 1.700 keer. Beide namen werden rond 1970 veel gebruikt, maar terwijl Pascale sindsdien nog maar weinig voorkomt, werd Pascalle rond 1990 weer meer gebruikt.

Wetenswaardigheden Pascale

Pascale is afgeleid van Paschalis. Pascal is niet alleen bekend als voornaam, maar ook als achternaam. Blaise Pascal (1623-1662) was een begaafde Franse wis- en natuurkundige, theoloog en christelijk filosoof. Hij legde onder andere de basis voor de integraalleer en de waarschijnlijkheidsrekening, bouwde een van de eerste mechanische rekenmachines en ontdekte de Wet van Pascal: de druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort.

Bekend is ook zijn boek Pensées (Gedachten), een op onderwerp geordende verzameling losse notities die bedoeld was als voorbereiding op een groter werk over het christelijk geloof. Hij kon dit boek niet afmaken vanwege zijn vroege dood. Naar hem vernoemd zijn de programmeertaal Pascal en een eenheid voor druk.

Namen die lijken op Pascale

Pascal, Pascalle

Bekijk ook deze namen

Tess, Fiene, Liz, Julie, Femke, Vera, Luna, Liv, Norah, Hannah