Rens

Rens is afgeleid van Rein

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Rens
  • Geboortekaartjes met de naam Rens
  • Geboortekaartjes met de naam Rens
  • Geboortekaartjes met de naam Rens
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Rens?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Rens

43%
71%
20%
30%
17%
15%

Welke kenmerken vind je bij Rens passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Rens

Rens is afgeleid van Rein. Rein is een jongensnaam die een eenstammige verkorting is van Germaanse namen die met ‘rein’ of ‘regin’ beginnen. Deze naamstam betekent ‘raad’ of ‘raadgever’.

De vrouwelijke vorm Regina kan ook verband houden met het Latijnse woord ‘regina’ dat ‘koningin’ betekent. Dit is vermoedelijk ontstaan als verwijzing naar Maria als ‘koningin des hemels’.

Aantallen en varianten Rens

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Rens als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Rens per jaar gegeven is

Rens is afgeleid van Rein. Regina komt bijna 19.000 keer voor, met name als volgnaam. De naam was vooral tussen 1940 en 1970 populair, na die tijd nam het gebruik ervan sterk af. Overigens zijn er ook ongeveer 500 mannen die deze naam dragen en 600 vrouwen met de naam Regine.

Rein wordt niet zo vaak gebruikt, deze naam komt 2.500 keer voor. Reinder komt bijna 6.500 keer voor, vaker als eerste naam dan als volgnaam.

Tegenwoordig wordt deze naam niet zo vaak meer gegeven. Verder zijn er zo’n 2.000 mannen met de naam Reindert. Ongeveer 5.000 vrouwen heten Reina. Ook deze naam is de laatste jaren niet zo veel meer in gebruik. Er zijn 1.900 vrouwen met de naam Reintje.

Renske en Rens kunnen behalve van Rein ook afstammen van Emerentius of Laurentius. Emerentius komt van het Latijnse ‘emereo(r)’, dat ‘ik verdien geheel’ betekent. Laurentius is een Latijnse naam met de betekenis ‘uit Laurentum’. Dit was een stad in Latium, een regio in het midden van Italië. Ook brengt men de naam wel in verband met ‘laurier’. Dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen.

Renske komt ruim 8.500 keer voor, Rens ruim 6.500 keer. Beide namen zijn sinds 1980 weer meer in gebruik gekomen.

Rinske wordt ruim 3.000 keer gebruikt. Renzo, dat zeer waarschijnlijk van Laurentius afkomstig is, komt zo’n 1.800 keer voor, even vaak als Rinze. Renze komt 1.200 keer voor. Minder gebruikelijk zijn vormen als Rense en Rinse.

Andere varianten van de naam zijn Rienk, met 1.700 naamsdragers, en Reint, dat 1.200 keer voorkomt. Verder kan Rein nog gevarieerd worden tot Rinke, Rients, Reno, Rink of Rinskje. Deze vormen komen allemaal minder dan 1.000 keer voor.

Rina kan zowel een variant op Rein zijn als een verkorting van Marina of Catharina. Marina betekent ‘van de zee’. De betekenis van Catharina is vermoedelijk ‘rein, schoon, zuiver’. Rina komt 1.000 keer voor.

Bekijk ook deze namen

Finn, Gijs, Roan, Thijs, Johannes, Benjamin, Siem, Bram, Sepp, Teun