Ruben

Ruben is bekend uit de Bijbel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ruben
  • Geboortekaartjes met de naam Ruben
  • Geboortekaartjes met de naam Ruben
  • Geboortekaartjes met de naam Ruben
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ruben?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ruben

44%
62%
32%
24%
19%
23%

Welke kenmerken vind je bij Ruben passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ruben

Ruben is een Hebreeuwse naam. Waarschijnlijk betekent het ‘zie, een zoon’. Ruben is bekend uit de Bijbel, hij was de oudste zoon van Jakob en Lea.

In het verhaal van Jozef dat in Genesis wordt verteld, staat hoe Ruben en zijn broers jaloers waren op hun jongere broer Jozef. Hij werd door hun vader Jakob als eerstgeborene behandeld, terwijl hij de elfde in de rij was.

Uit wrok besloten ze hun broertje te doden. Ruben kreeg echter spijt en wist te voorkomen dat Jozef vermoord werd. Later werd Ruben de stamvader van een van de twaalf stammen van Israël. Zijn stam woonde in het oostelijke gebied van de Jordaanoever.

Aantallen en varianten Ruben

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ruben als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ruben per jaar gegeven is

Ruben komt ruim 27.200 keer voor en wordt meestal als eerste naam gegeven. De naam is lange tijd weinig gebruikt geweest, maar rond 1970 kwam hij weer in beeld, waarna het gebruik ervan bleef stijgen.

Met name de afgelopen twintig jaar werd Ruben heel veel gebruikt. Hij kwam dan ook regelmatig in de top twintig van meest gebruikte jongensnamen terecht. Sinds 2009 neemt het gebruik van de naam Ruben weer wat af, maar het blijft een geliefde voornaam.

Buiten Nederland is de naam Ruben niet zo geliefd als bij ons. Engelstalige landen geven over het algemeen de voorkeur aan de variant Reuben.

Wetenswaardigheden Ruben

Ruben Nicolai

Ruben Nicolai is cabaretier en presentator. Hij presenteert RTL Boulevard. Bij het grotere publiek werd hij bekend als vast onderdeel van het komische programma De Lama’s. Hierin improviseerde hij allerlei grappige scènes en typetjes.

Ruben van der Meer

Ruben van der Meer is ook bekend geworden door De Lama’s. Daarnaast acteerde hij in verschillende Nederlandse films en presenteerde hij het populairwetenschappelijke programma Echt Waar?!.

Ruben Hein

Ruben Hein is muzikant. Hij begon zijn carrière in de band van Hans Teeuwen. Later bracht hij als soloartiest een aantal albums uit. Bij het grote publiek werd hij bekend als winnaar van Wie is de mol?.

Ruben Terlou

Ruben Terlou is documentairemaker en fotograaf. Na zijn studie geneeskunde ging hij aan de slag als fotograaf in onder meer Irak en Afghanistan. Hij werd vooral bekend door de populaire documentaireserie Langs de oevers van de Yangtze, waarin hij door China reist en een inkijkje geeft in de cultuur en het dagelijks leven in het land.

Bekijk ook deze namen

Lucas, Julian, Cas, Zayn, Gijs, Max, Thomas, Aiden, Morris, Amir