Sam

Sam betekent ‘de naam is God’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sam
  • Geboortekaartjes met de naam Sam
  • Geboortekaartjes met de naam Sam
  • Geboortekaartjes met de naam Sam
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sam?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sam

49%
68%
14%
27%
14%
20%

Welke kenmerken vind je bij Sam passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sam

Sam is een unisexnaam en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. Het is een verkorte vorm van de Hebreeuwse naam Samuel.

Die naam is bekend uit de Bijbel, Samuel was de laatste richter van Israël, hij heeft zowel Saul als David tot koning gezalfd. Sem is mogelijk een andere verkorte vorm van Samuel.

Verder kan het in Nederland een variant op de Friese naam Sjamme zijn. Deze naam is opgebouwd uit de naamstammen ‘sig’, dat ‘zege, overwinning’ betekent en ‘helm’. Dit betekent ‘helm, beschermer, koning’.

Als meisjesnaam komt Sam ook voor. Dan is het mogelijk een verkorting van Samantha. De betekenis van die naam is niet zeker, maar mogelijk is hij verwant aan Samuel of de zelfstandige variant van Sem. De naam zou dan ‘de horende’ of ‘de luisterende’ betekenen.

Aantallen en varianten Sam

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sam als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sam per jaar gegeven is

Sam is een populaire jongensnaam, die ook veel voor meisjes gebruikt wordt. Als jongensnaam werd Sam vanaf de jaren 80 steeds populairder. De laatste jaren staat de naam steevast in de top 20 van populaire jongensnamen. In totaal zijn er ongeveer 19.000 mannen en jongens met deze naam.

De naam Sam als meisjesnaam is een stuk minder populair. Voor meisjes had de naam een korte piek tussen 1999 en 2001. Daarna nam de populariteit weer af. Er zijn ruim 3.000 meisjes die Sam heten.

Buiten Nederland wordt de naam een stuk minder gebruikt. In de Verenigde Staten haalde Sam niet eens de top 500. De naam wordt daar wel regelmatig als bijnaam gebruikt, voor jongens en meisjes die officieel Samuel of Samantha heten.

Sam is afgeleid van Samuel. Die naam komt 7.000 keer voor. De meisjesnaam kan ook een verkorting zijn van Samantha. Die naam komt bijna 10.500 keer voor en werd vooral rond 1990 veel gebruikt.

Wetenswaardigheden Sam

Sam & Cat

Sam & Cat is een populaire Nickelodeonserie. Het is een spin-off van de series iCarly en Victorious. De serie gaat over twee tieners die een oppascentrale oprichten. De rol van Sam wordt gespeeld door Jenette McCurdy. Cat is een rol van de beroemde zangeres Ariana Grande.

Sam Rockwell

Sam Rockwell is een Oscarwinnende Amerikaanse acteur. Hij is bekend van films als Three Billboards Outside Ebbing Missouri en Cowboys and Aliens. Voor zijn rol in die eerste film won hij een Golden Globe, een SAG-Award, een BAFTA én een Oscar.

Sam Shepard

Sam Shepard is acteur en scenarioschrijver. Als acteur is hij bekend van films als The Notebook en Steel Magnolias. Daarnaast schreef hij het script van onder andere Paris Texas en Fool for Love.

Sam Gamgee

Sam Gamgee is een personage uit de geliefde boeken- en filmserie The Lord of the Rings. Sam is een van de hobbits die hoofdpersoon Frodo vergezelt op zijn tocht. Hij is een trouwe vriend en een dappere strijder. Veel mensen zien hem als de echte held van het verhaal.

Sam Cooke

Sam Cooke is een wereldberoemde soulzanger, die veel invloed heeft gehad op muziek van diverse bekende artiesten. Sam Cooke had veel hits, waarvan er twee in de top-2000 staan. Dit zijn Wonderful World en A Change Is Gonna Come.

Namen die lijken op Sam

Sammy, Sammie, Sami, Sjamme, Samantha, Sem, Samuel

Bekijk ook deze namen

Bo, Jesse, Puck, Charlie, Jayden, Levi, Noah, Daan, Sam, Floor