Noah

Noah is de populairste jongensnaam van 2021

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Noah
  • Geboortekaartjes met de naam Noah
  • Geboortekaartjes met de naam Noah
  • Geboortekaartjes met de naam Noah
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Noah?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Noah

63%
51%
23%
26%
13%
28%

Welke kenmerken vind je bij Noah passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Noah

Noah is een Hebreeuwse naam met als betekenis ‘rust, troost’. De naam is afgeleid van Noach. In het Engels wordt de naam Noah standaard gebruikt om dit Bijbelse personage aan te duiden.

Noach is bekend uit de Bijbel: hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed.

In Nederland komt de naam pas vanaf de zeventiende eeuw voor. In Zuid-Nederland was in de zestiende eeuw al wel de vorm Noë in gebruik.

Aantallen en varianten Noah

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Noah als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Noah per jaar gegeven is

Noah was in 2020 de populairste jongensnaam. Er waren 945 nieuwe Noahs voor nodig om de eerste plaats te bereiken. De naam komt zowel voor als jongens- als meisjesnaam. Voor meisjes is de naam een stuk minder gebruikelijk.

Noah is in korte tijd razend populair geworden. Voor de jaren ’90 werd de naam bijna niet gebruikt. Pas begin 2000 steeg de populariteit van de naam. Vanaf 2006 krijgen steeds meer kinderen de naam Noah.

Ook in het buitenland is Noah een graag gebruikte jongensnaam. Buiten Nederland staat de naam nog in tien andere landen in de top 10, waaronder Engeland, Australië en Canada.

Noah is afgeleid van Noach. Noach wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt, nog geen 200 keer. Ook Noë komt maar heel weinig voor, maar is wel bezig aan een voorzichtige terugkomst. De afgelopen jaren werd hij aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Een andere variant is Noa. Noa komt het meest voor als meisjesnaam, bijna 8.500 keer. Ook zijn er bijna 500 jongens met deze naam.

Wetenswaardigheden Noah

De naam Noah is zowel in Nederland als internationaal populair. Er lopen dan ook veel beroemde Noahs rond. Ook in films en series is het een geliefde naam om aan personages te geven.

The Notebook

Noah Calhoun uit de romantische film The Notebook is een van de bekendste liefdeshelden. In de film staat de relatie centraal tussen arbeider Noah en de rijke Allie. In een verzorgingstehuis leest een oude man het liefdesverhaal voor aan zijn vrouw, die lijdt aan dementie.

Noah Schnapp

Noah Schnapp brak door als de stem van Charlie Brown in The Peanuts Movie. Echt bekend werd hij echter toen hij de rol van Will ging spelen in de hitserie Stranger Things. Hierin wordt zijn personage ontvoerd door een genetisch gemuteerd monster. Zijn verdwijning drijft het verhaal van de serie.

Noah Baumbach

Noah Baumbach is een Amerikaanse regisseur. Hij maakt vooral arthouse films. Zijn bekendste films zijn Frances Ha, Margot at the Wedding en The Squid and the Whale. Aan die laatste film dankt popgroep Noah and the Whale zijn naam.

Namen die lijken op Noah

Noa, Noë

Bekijk ook deze namen

Puck, Isa, Bo, Mees, Quinn, Sem, Noa, Luca, Daan, Juul